ЄЦБ звів до нуля купівлі держоблігацій проблемних країн єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ звів до нуля купівлі держоблігацій проблемних країн єврозони

Фондовий ринок
281
Європейський центральний банк (ЄЦБ) звів до нуля купівлі держоблігацій проблемних країн єврозони, відомих як PIIGS (Португалія, Італія, Ірландія, Греція, Іспанія). Минулого тижня (13-17 лютого 2012 р.) ЄЦБ не здійснив жодної угоди з купівлі держпаперів у рамках так званої програми SMP, йдеться в матеріалах Центробанку.
ЄЦБ повністю припинив викуп облігацій країн єврозони вперше з серпня 2011 р., коли програма SMP була відновлена у відповідь на загострення боргової кризи. З кінця січня 2012 р. тижневі обсяги купівлі стабільно обчислювалися десятками мільйонів євро - проти 10-14 млрд євро на піку кризи в серпні-вересні 2011 р.
Обсяг суверенних облігацій єврозони на балансі ЄЦБ в даний час становить 219,5 млрд євро.
З грудня 2011 р. прибутковості держоблігацій Іспанії та Італії помітно знизилися, зменшивши необхідність інтервенцій ЄЦБ. На сьогоднішній день прибутковість 10-річних держоблігацій Італії становить 5,5%, Іспанії - 5,1%. Індикатором можливої кризи неплатоспроможності вважається 7-відсотковий рівень прибутковості.
Ще однією причиною того, що ЄЦБ заморозив купівлі суверенних облігацій, аналітики називають поточну невизначеність щодо Греції, програма допомоги якої підвисла в повітрі. Своїм "мовчанням" Європейський центробанк показує владі Греції, що їм не можна розраховувати на порятунок з боку емісійного центру єврозони, а доведеться проводити непопулярні реформи.
ЄЦБ купує держпапери проблемних країн єврозони в рамках так званої програми SMP (Securities Markets Programme), яка була ініційована в травні 2010 р. У рамках першого етапу програми ЄЦБ купував папери Греції, Ірландії та Португалії. У серпні 2011 р. банк приступив до інтервенцій на ринках держоблігацій Італії та Іспанії - третьої та четвертої економік єврозони, які також почали страждати від недовіри інвесторів. ЄЦБ не розкриває, папери яких країн він купує в рамках SMP і в яких пропорціях.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас