Російські ЗМІ похвалили НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські ЗМІ похвалили НБУ

1120
Дії Сергія Арбузова на посаді голови Національного банку дозволили всього за рік НБУ стати важливим центром прийняття рішень, пише видання "Комсомольская правда" (Росія).
Автори статті відзначають, що за останній час Нацбанку вдалося взятися за розробку золотих родовищ України, випустити золоті інвестиційні монети та впровадити спільно з Міністерством фінансів валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Як тільки цей нестандартний інструмент запрацює, з його допомогою український Центробанк має намір щорічно залучати всередині країни не менше 4,5 мільярда доларів. "Іншим ключовим моментом його (НБУ) діяльності стало забезпечення стабільності курсу та низької інфляції, що мало призвести до підвищення інвестиційної привабливості України, - пише видання. - Ні ліберальні економісти, ні навіть симпатики Національного банку не могли припустити, що інфляція за підсумками року (4,6%) виявиться набагато меншою від запланованої (8,9%)". Тоді як в інших країнах (наприклад, США, Великобританії) вона виявилася вищою за очікувану.
Оцінюючи показники зростання кредитування в Україні за підсумками 2011 року (9%), видання зазначає, що вони випереджають показники банків єврозони на 4,4% (за підсумками 11 місяців).
Успішними також виявилися спроби НБУ впорядкувати відносини між кредитором і позичальником, а також заходи зі збільшення регулятивного капіталу відповідно до базельських вимог. "В цілому в НБУ впевнені, що на 90% реалізували свої плани, щоб захистити ринок від проблем, які насуваються ззовні", - відзначає видання, додаючи, що успіхи НБУ щодо недопущення кризи визнали навіть в місії МВФ в Україні.
У той же час деякі з дій НБУ піддалися різкій критиці. Зокрема, "паспортизація" валютообміну, а також ідентифікація клієнтів банків шляхом заповнення анкет. Однак, незважаючи на політичні оцінки, обидва ці заходи дозволили виключити Україну з "сірого" списку FATF, куди вона потрапила на початку 2010 року.
Крім того, видання відзначає, що в НБУ прагнуть подолати існуючу ситуацію, пов'язану з одностороннім запозиченням коштів Україною тільки на західних ринках. Так, в НБУ мають намір залучати кошти в країну з Китаю, Саудівської Аравії та інших країн-партнерів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас