Допомога дрібного калібру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога дрібного калібру

Казна та Політика
1622
Світовий банк розчарований результатами співпраці з українським урядом і, щоб пом'якшити майбутні ризики, ухвалив рішення наступні чотири роки видавати позики строго "каліброваним" методом.
Рада виконавчих директорів Світового банку наприкінці минулого тижня затвердила нову Стратегію партнерства з Україною (СПУ) на 2012-2016 рр. "Метою є надання Україні допомоги в усуненні зазначених "вузьких місць" реформ і, таким чином, сприяння у досягненні Україною успіхів в реалізації її амбітної програми економічної реформи та інтеграції з ЄС", - йдеться у звіті СБ.
Програма СПУ на 2013-2014 фінансові роки передбачає, зокрема, надання базової підтримки на рівні $500 млн. на рік у формі інвестиційних позик. Разом з тим додаткове фінансування Другого проекту розвитку експорту в сумі $150 млн., затверджене в серпні 2011 р., є єдиним кредитом, який запланований на 2012 фінансовий рік. Портфель інвестицій включає поліпшення автодоріг і безпеки руху, додаткове фінансування для Проекту розвитку системи державної статистики, розширення програм адресної соціальної допомоги, Другий проект розвитку міської інфраструктури та проект з підвищення ефективності і модернізації газового сектора.
Водночас, як зазначають у СБ, більш детальної програми кредитування після 2014 фінансового року поки немає. Пов'язано це з тим, що допомога Світового банку буде "прокалібрована". "Стратегія калібрувальної допомоги Світового банку передбачає можливість перегляду сум кредитування в бік їх збільшення шляхом включення до програми DPL (позики на підтримку політики розвитку) в разі прискорення темпів реформ і стабільного прогресу в підвищенні ефективності управління", - пояснюють в структурі. Тобто надходження нових позик і їх суми будуть прямо залежати від ефективності впровадження на поточну дату.
Наприклад, IFC (Міжнародна фінансова корпорація, що входить в структуру Світового банку) може підвищити свої щорічні платежі приблизно до $400 млн. в разі поліпшення інвестиційного клімату та законодавчого середовища. За відсутності таких змін обсяг інвестицій МФК, ймовірно, залишиться на своєму колишньому рівні - близько $200-300 млн. на рік.
Нова калібрована програма допомоги дозволить досить швидко реагувати на міцність зобов'язань уряду щодо впровадження реформ, сподіваються у Світовому банку. Адже високі ризики для цілей СПУ все ще зберігаються. "Виконання програми СПУ на 2008-2011 рр. було помірно незадовільним, з недостатнім прогресом у декількох важливих питаннях розвитку. Стратегії групи банку були скориговані в середині періоду СПУ, враховуючи глобальну фінансову кризу, яка завдала Україні удару в кінці 2008 р.", - відзначається у звіті.
Згідно з інформацією відомства, станом на грудень 2011 р. обсяг кредитів, наданих банком за останні три фінансові роки, склав $2,3 млрд. Нинішній кредитний портфель інвестиційних проектів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР - один з п'яти інституцій групи Світового банку) налічує одинадцять пунктів, на загальну суму $1,8 млрд. 67% з них станом на грудень 2011 р. все ще не освоєні. Причому половині проектів портфеля більше шести років. Їх впровадження почалося ще в рамках Стратегії допомоги Україні в 2004-2007 фінансових роках.
Що ж до впровадження нової програми, то ситуація докорінно не змінилася. Низькі темпи економічного зростання і можлива рецесія в Європі погіршують прогнози зростання економіки України. У поточному році країні потрібно виплатити значні суми з обслуговування боргів, в тому числі і перед МВФ. Але оскільки виконання діючої програми кредитування "стенд-бай" МВФ перервано, Україна, як і раніше, відрізана від зовнішнього фінансування, що посилює ризики для реструктуризації заборгованості.
Як зазначає старший фінансовий аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, поточний рік буде переломним для подальшої співпраці України з СБ. "Ми бачимо, що нічого принципово нового в програмі СПУ нема, тобто якихось крайніх заходів з боку Світового банку, наприклад, згортання своєї присутності в Україні або, навпаки, істотного нарощування співпраці, не передбачається. Швидше за все, СБ не буде сильно "чіпати" Україну протягом 2012 р. Але вже за його результатами, а точніше, після виборів, вони зроблять якісь висновки", - коментує економіст. Тобто обсяги фінансування з боку СБ залежать від того, чи буде влада дотримуватися реформ і чи відновить співпрацю з МВФ, що передбачає поетапне підвищення тарифів на газ для населення в чотири рази (на 50% кожне).
"Влада змушена буде підвищувати ціни на газ для населення, особливо враховуючи те, що тарифи у нас нижчі від аналогічного рівня в Російській Федерації, де ми цей газ купуємо. І хоча більшість говорить про те, що це буде тільки після виборів, враховуючи ситуацію на зовнішніх ринках, якщо в березні поточного року в України виникнуть проблеми з розміщенням EUR1, 5 млрд. зовнішніх євробондів, то цілком можливо, що підвищення тарифів на газ відбудеться набагато раніше", - говорить Олександр Жолудь. Правда, у такому випадку тарифи підвищаться лише на 20%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас