Джерело: Росія запропонувала Україні знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Росія запропонувала Україні знижку на газ

Енергетика
4231
Росія запропонувала Україні відновити заморожені з середини січня переговори про зниження ціни газу. Москва пішла на цей крок після того, як знижок - в середньому на 10% - домоглися європейські компанії. За даними видання, для України мова йде про ті ж 10% і лише за умови закупівлі всього законтрактованого раніше обсягу палива. Така пропозиція не влаштовує Україну. Ініціативу Москви слід розглядати скоріше як реакцію на спроби Києва залучити до вирішення проблеми європейських інвесторів і знизити обсяги закупівлі, відзначають експерти.
У п'ятницю посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов заявив, що посольство отримало лист від міненерго РФ, в якому українському Міністерству енергетики та вугільної промисловості пропонується відновити переговори про зниження ціни газу для України. "Лист було отримано тільки в п'ятницю вранці і незабаром буде передано міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку", - уточнив пан Зурабов.
Офіційно ініціативу російського міненерго в українському міністерстві і НАК "Нафтогаз України" не коментують. Однак, за словами джерела "Ъ" в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості, переговори можуть відновитися вже на цьому тижні. "Питання зниження ціни газу для України ми не обговорювали з середини січня. Представники "Нафтогазу" на початку лютого були в Москві, але тоді обговорювалося тільки те, яким чином буде оплачений газ, який Україна підняла зі своїх ПСГ для забезпечення безперебійного транзиту російського палива в Європу ", - пояснив співрозмовник.
Початок переговорів зовсім не означає, що Росія готова на значні знижки. В "Газпромі" згодні знизити ціну для України в рамках довгострокових контрактів на 10%, як це було зроблено для європейських споживачів, каже джерело видання, знайоме з позицією російської монополії. Минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що компанія пішла на поступки за підсумками переговорів з низкою важливих клієнтів холдингу - зокрема, французькою GDF Suez, німецькою Wingas, словацькою SPP і турецькою Botas. "Наші партнери попросили нас переглянути ціни. Ми скоригували параметри формули, що призвело до відносного зниження цін у середньому на 10%", - сказав заступник голови правління "Газпрому".
У відповідь російська сторона хоче отримати гарантії того, що Україна більше не буде наполягати на подальшому зниженні ціни газу і купить в 2012 році 33 млрд кубометрів палива, як зазначено в угоді між країнами, говорить співрозмовник. Він уточнив, що зменшення ціни з $415 до $200-250 за тисячу кубометрів, на чому наполягала українська сторона, можливо тільки в тому випадку, якщо Київ погодиться на російський варіант створення консорціуму з управління газотранспортною системою - тобто не менше 50% повинен отримати "Газпром". "Поки ж Україна наполягає на 34% "Нафтогазу" і по 33% - "Газпрому" і європейського партнера", - говорить джерело.
Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що нинішня пропозиція "Газпрому" не вирішить проблем українських споживачів газу. "Зниження на 10% у світлі здешевлення газу в Європі цілком логічно, але Україна все одно буде отримувати газ дорожче, ніж європейські споживачі (зараз середня ціна в ЄС - $390 проти $415 за тисячу кубометрів в Україні. - Ред.)", - відзначає експерт. За його оцінками, виходячи з того, що вартість транспортування газу в Україну в два рази менша, ніж до Європи, паливо повинне обходитися країні всього в $200-250 за тисячу кубометрів.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що, роблячи свідомо нецікаву для України пропозицію, "Газпром" хоче попередити можливе втручання в переговори Єврокомісії. "Україна намагається залучити до переговорів третю сторону, показуючи, що Росія категорично не згодна створювати рівні умови для європейських споживачів і для "Нафтогазу". Своєю пропозицією "Газпром" намагається продемонструвати, що встановлює для своїх партнерів рівні умови", - говорить пан Марунич. На початку лютого Україна звернулася з проханням до Євросоюзу надати підтримку в газовій суперечці з Росією. Енергокомісар Єврокомісії Гюнтер Еттінгер у відповідь лише заявив, що Євросоюзу варто управляти газотранспортною системою разом з Україною та Росією.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас