Переклеїти фото в паспорті обійдеться в 200 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переклеїти фото в паспорті обійдеться в 200 доларів

13449
Під "вимоги Євросоюзу" вже до осінніх виборів в Україні може бути в обігу чотири види паспортів.
У середу Кабінет міністрів схвалив розроблений Мін'юстом проект закону "Про документи України, що засвідчують особу, що підтверджують громадянство України, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну".
У разі проходження документа через парламентські стіни, звична кожному система "внутрішній паспорт/закордонний паспорт" буде змінена до невпізнання.
Як розповіли в Міністерстві юстиції, шокової зміни документів "паспортна реформа" не передбачає.
Однак проект закону гарантовано обіцяє населенню додаткові витрати і, схоже, деякі незручності. А ось "зручного" єдиного паспорта українці так і не дочекаються.
У разі схвалення згаданого законопроекту в Раді, нинішній закордонний паспорт буде поступово поступатися місцем паспорту громадянина України нового зразка. Він буде засвідчувати особистість, підтверджувати громадянство і давати право виїхати за межі України. Його можна буде оформити будь-якому громадянину з будь-якого віку або обміняти на діючий закордонний паспорт відразу ж після схвалення закону і всіх необхідних підзаконних актів (на їх схвалення дається 2 місяці). Однак після закінчення дії наявного на руках закордонного паспорта або при зміні інформації (наприклад, зміні прізвища) оформлення документа нового зразка буде здійснюватися в обов'язковому порядку. На платній основі.
Новий паспорт матиме оцифровані фотографію і підпис, машинозчитувану зону і безконтактний електронний носій. У машинозчитуваній зоні буде дублюватися вся графічна інформація з паспорта (назва держави, реквізити документа, прізвище та ім'я (без по батькові), стать, громадянство, дата і місце народження). А в електронному носієві - ще й оцифровані фотографія і підпис, а також відбитки двох вказівних пальців (якщо немає - двох інших) осіб, які досягли 12-річного віку. Паспорт буде видаватися особам, які не досягли 16-ти років, на 5 років, а досягли - на 10 років.
Одночасно, при схваленні в парламенті законопроекту, нинішній внутрішній паспорт буде називатися посвідченням. Але всі звичні риси паспорта (реєстрація, відомості про шлюб і дітей тощо) будуть збережені в цьому документі.
У Мін'юсті запевняють, що обов'язкової заміни "паспорта" на "посвідчення" не передбачається. Однак при будь-якому внесенні змін у внутрішній паспорт (наприклад, зміна фотографії в 25 і 45 років) необхідним буде оформлення документа нового зразка в обов'язковому порядку. Також на платній основі.
У посвідченні не буде всіх "європейських норм" паспорта громадянина України. А саме, машинозчитуваної зони і безконтактного електронного носія, фотографія буде вклеюватися, підпис також не буде оцифровуватися. Що цікаво, згідно зі схваленим Кабміном проектом закону (принаймні, в оприлюдненій на сайті Мін'юсту редакції) і в посвідченні не будуть вписувати по батькові громадянина.
Можна без проблем підрахувати, що заміна паспортів на посвідчення для багатьох в країні може початися (за умови схвалення урядового законопроекту Радою) вже з моменту необхідності зміни "вікової" фотографії. Як і передбачає законопроект. Учасники столичного ринку "оформлення" документів підрахували "Комментариям", що подібні операції для охочих обійтися без бюрократичної тяганини можуть вилитися в середню ціну підготовки закордонного паспорта, яка суттєво відрізняється від офіційних розцінок держави. Сьогодні оформлення цього документа в Києві за такою схемою коштує від 100 до 300 доларів залежно від терміновості.
Звичайно, - і це доводить не один український закон, - до другого читання (та й після схвалення) вітчизняні законодавчі акти зазнають не рідко кардинальних змін. Така доля напевно чекає і цей документ. Варто також згадати і жовтневе вето Президента на вже ухвалений Радою схожий закон, внесений групою народних депутатів. А зараз на розгляд парламенту подано альтернативний законопроект, який також викликає в експертів нарікання.
Загалом, не виключено, що вже через кілька місяців в країні буде в обігу відразу чотири різних документа. що засвідчують особу і підтверджують громадянство - два діючих паспорта, паспорт нового зразка і нове посвідчення. Норми законопроекту передбачають, що досить значний період часу ці чотири види документів будуть одночасно перебувати в обігу.
А це несе головний біль не тільки законодавцям і чиновникам, - через необхідність внесення змін в цілу купу законодавчих та нормативних актів, - а й, схоже, звичайним громадянам. Адже комерційним банкам доведеться також змінити свої внутрішні правила - засвідчувати особу і підтверджувати громадянство будуть уже не два, а чотири документи. Все це напевно зажадає часу і спричинить неминучі незручності клієнтів банків в "перехідний" період.
Андрій Сантаровіч
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас