Видатки держбюджету на ЖКГ навіть не покриють борги комунальних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видатки держбюджету на ЖКГ навіть не покриють борги комунальних підприємств

176
Коштів, виділених державою на розвиток ЖКГ, не вистачить навіть на те, щоб покрити борги комунальних підприємств.
Витрати держбюджету 2012 року на галузь житлово-комунального господарства зменшаться на 4 млрд грн. З нинішніми темпами фінансування галузі органам самоврядування на оновлення основних фондів (ремонт будівель, комунікацій, оновлення громадського транспорту тощо - ред.) знадобиться 100 років.
Про це виданню ZN.UA повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.
За його словами, через нинішнє зростання витрат держбюджету органи самоврядування очікували збільшення фінансування галузі ЖКГ:
1,8 млрд. грн. на будівництво житла для черговиків; 1 млрд. грн. на встановлення лічильників тепла і води, щоб знати, за що платимо; 458 млн. грн. на заміну енерговитратних газових котлів; 525 млн. грн. на капітальний ремонт будинків; 1,5 млрд. грн. на ремонт і модернізацію очисних споруд; 1,9 млрд. грн. на ремонт і заміну ліфтів; 125 млн. грн. на капітальний ремонт гуртожитків; 320 млн. грн. на придбання нового електротранспорту; 700 млн. грн. на компенсацію втрат за подачу води в маловодні регіони; 100 млн. грн. для будівництва соціального житла тощо.
Однак виявилося, що в бюджеті на цей рік на зазначені статті не передбачено ні копійки.
Пітцик нагадав, що державним бюджетом на 2012 рік передбачено на бюджет розвитку 5 млрд. грн. "Це при тому, що у місцевого самоврядування основних фондів - на 500 млрд. грн., тобто оновити їх з таким фінансуванням можна буде через 100 років", - підкреслив він.
Другий, і останній ресурс місцевого самоврядування в 2012 році - це 12 млрд. грн. на виконання своїх повноважень. Але з них 7,5 млрд. грн. (63%) доведеться переадресувати на зарплату працівникам освіти, охорони здоров'я, фізкультури і спорту, оскільки в державному бюджеті їх не додали. Тобто залишається 4,5 млрд. грн. і плюс 5 млрд. грн. з бюджету розвитку, взагалі - 9,5 млрд. грн. на рік (200 грн. на особу). Цих грошей не вистачить навіть на те, щоб покрити борги комунальних підприємств (17 млрд. грн. за два роки).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас