Тінь дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тінь дефолту

Казна та Політика
3684
Як стало відомо вчора, 17 лютого, Міжнародний валютний фонд може офіційно припинити співпрацю з Україною. Якщо це дійсно відбудеться, українську економіку чекають великі проблеми, вважають експерти.
Про ризик розірвання угоди stand by між Україною і Міжнародним валютним фондом заявив Світовий банк у стратегії партнерства з Україною на 2012-2016 роки, затвердженій радою директорів Банку. Побоюються у Світовому банку і необхідності реструктуризації боргів України перед МВФ у зв'язку з тим, що країну в 2012 році очікують значні суми виплат з обслуговування зовнішнього боргу, в тому числі перед Фондом.
Президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки України Володимир Лановий вважає, що позиція Світового банку і МВФ зрозуміла і передбачувана. "Я мало сумнівався в тому, що співпраця з МВФ буде припинена в силу того, що реформи в Україні не проводяться, не настає фінансова стабілізація. Додалася також вимога щодо демократичного розвитку України, а ця вимога для нинішньої влади непідйомна", - сказав він Фокус.ua.
Підтримує Ланового і глава Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. У коментарі Фокус.ua він підкреслив, що у Фонду просто немає іншого виходу: "Гадаю, угода між МВФ і Україною має бути розірвана, тому що Україна не виконує умови, висунуті Фондом. Порушені базові принципи, якщо МВФ не зробить цього відносно України, то інші реципієнти побачать прецедент".
Директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко, в свою чергу, зазначає, що фактично робота програми МВФ в Україні блокована вже не один місяць. І визнає, що Фонд може зовсім відмовитися від наміру субсидувати економіку нашої країни.
"Тривале затягування узгодження чергового траншу і вперте небажання України йти на ті жорсткі вимоги, які висуває МВФ, фактично блокують роботу програми і ставлять під сумнів її ефективність. Вимоги МВФ логічні, виходять з того, що економіка може стабільно розвиватися, коли ціни відповідають об'єктивним умовам їх відтворення. Я так вважаю, що МВФ може не захотіти субсидувати економіку країни, гроші якої летять як у бездонну бочку", - пояснив Фокус.ua Сіденко.
А ось на думку старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, закривати програму в Україні з боку МВФ безглуздо. "В минулому році - на початку цього Україна не отримувала кошти від МВФ, тому що Україна не виконувала свою частину зобов'язань щодо меморандуму. Тому розривати угоду недоречно. Більше того, в поточному і наступному році ми повинні повертати гроші за позикою: у 2012 році - $3,5 млрд, в 2013 - понад $4 млрд. Це кошти, які були взяті в 2008 і 2009 році. Тобто розривати угоду з боку МВФ було б дивно", - запевнив він Фокус.ua.
Але всі експерти єдині в думці: якщо МВФ все-таки згорне співпрацю з Україною, це виллється для країни у великі економічні проблеми.
"Україні бажано було б отримувати дешеві кошти, які міг би надавати МВФ. Тепер нам доведеться позичати під більш високі відсотки. Ці кошти можна взяти на зовнішньому ринку, у приватних осіб", - додав Олександр Жолудь.
Володимир Сіденко прогнозує, що без МВФ Україні буде дуже важко виконати свої фінансові зобов'язання. "Україна в 2012 році зіткнеться з серйозною проблемою рефінансування своїх зобов'язань. А знайти кредит з такими ж термінами та відсотками неможливо. Більше того, розрив з МВФ призведе до зниження рейтингу України, які складають різні міжнародні агентства, і це автоматично гарантує, що країні буде складно взяти кредит на фінансових ринках", - зазначив експерт.
На тлі важкої економічної ситуації це може привести до серйозних проблем, вважає Сіденко. "Якщо до вищесказаного додати, що неясна ситуація з цінами на газ, врахувати, що становище України на експортних ринках погіршується, погіршуватися буде і ситуація з торговим балансом, ми будемо стикатися з відтоком капіталу через нестабільність валюти та очікування девальвації валюти. Ясно, що ми будемо мати великі проблеми", - попередив Сіденко.
Згортання співпраці з МВФ загрожує валютним дисбалансом. Необхідно знижувати курс гривні хоча б для того, щоб обмежити попит на долар на роздрібному валютному ринку... Загалом, проблеми будуть серйозні для України. Аж до дефолту.
Серйозні проблеми прогнозує і Володимир Лановий і для підтримки балансу в країні рекомендує девальвувати гривню, щоб уникнути дефолту. "Згортання співпраці з МВФ загрожує валютним дисбалансом. Необхідно знижувати курс гривні хоча б для того, щоб обмежити попит на долар на роздрібному валютному ринку. На жаль, це рішення не дозволить розмістити облігації на євроринку, покупці просто не захочуть їх брати. Загалом, проблеми будуть серйозні для України. Аж до дефолту", - вважає експерт.
Згідно з оприлюдненими МВФ даними, станом на 6 січня 2011 року Україна утримує зайняту в серпні-2010 другу позицію в світі за розміром заборгованості перед Фондом. Найбільшим боржником МВФ є Румунія - SDR9, 8 млрд, а третє місце посідає Греція - SDR9, 13 млрд.
Роком пікових виплат Києва на адресу МВФ стане 2013 рік, коли, згідно з оцінками Фонду, їх величина складе SDR3, 79 млрд (5,79 млрд. доларів).
Місія Міжнародного валютного фонду останній раз перебувала в Україні з 25 жовтня по 3 листопада 2011 року. Підсумком перебування Фонду в Україні стала заява постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра про те, що місія взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас