Світовий банк: МВФ збирається розірвати угоду з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: МВФ збирається розірвати угоду з Україною

Казна та Політика
2541
Світовий банк (СБ) заявляє про ризик розірвання угоди stand by між Україною і Міжнародним валютним фондом.
Про це йдеться в стратегії партнерства з Україною на 2012-2016 роки, затвердженій радою директорів СБ 16 лютого, передає Комментарии.
"Існує ризик розірвання чинної угоди про кредит stand by з МВФ", - наголошується в повідомленні СБ.
Крім того, за даними СБ, посилюються ризики реструктуризації боргів України перед МВФ у зв'язку з тим, що країну в 2012 році очікують значні суми виплат з обслуговування боргу, в тому числі перед МВФ.
Одним з ключових макроекономічних ризиків для України СБ вважає доступ до зовнішнього фінансування.
СБ також відзначає, що заборгованість України перед європейськими банками є досить значною, тому банківська криза в Європі або зменшення банками обсягів кредитування може привести до фінансової нестабільності в Україні.
Крім того, як підкреслює СБ, підвищення тарифів на енергоносії для населення і комунальних підприємств, а також вирішення структурних проблем в газовому секторі будуть перевіркою серйозності намірів уряду вирішити наявні проблеми в даному секторі.
Україна після отримання від Міжнародного валютного фонду двох траншів нового кредиту stand by на загальну суму SDR2, 25 млрд наростила свої зобов'язання перед Фондом до SDR9, 25 млрд (14,12 млрд доларів за поточним курсом).
Згідно з оприлюдненими МВФ даними, станом на 6 січня 2011 року Україна утримує зайняту в серпні-2010 другу позицію в світі за розміром заборгованості перед Фондом.
Найбільшим боржником МВФ є Румунія - SDR9, 8 млрд, а третє місце посідає Греція - SDR9, 13 млрд.
Затверджена програма stand by для України загальним обсягом SDR10 млрд є третьою за розміром серед діючих програм допомоги МВФ, поступаючись за розмірами Греції та Румунії.
Роком пікових виплат Києва на адресу МВФ стане 2013 рік, коли, згідно з оцінками Фонду, їх величина складе SDR3, 79 млрд (5,79 млрд. доларів).
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас