Через проблеми з Іраном бензин може подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через проблеми з Іраном бензин може подорожчати

Енергетика
282
У березні ціни на автозаправках можуть зрости на 20-30 копійок - до 10,70 за А-95, прогнозують деякі експерти. Це станеться, якщо світові ціни на нафту продовжать своє зростання. Враховуючи, що Європа відмовилася купувати іранську нафту, це досить імовірний сценарій. А поки дорожчає лише "преміальний" бензин: на АЗС він підріс на 9-10 копійок - до 11,40 грн.
Якщо світові ціни на нафту зростуть до $120 за барель (зараз - $118) і будуть триматися місяць, то ціна за літр 95-го бензину на заправках підскочить до 10,60-10,70 грн (зараз 10,20-10 , 35 грн.), заявив "Сегодня" директор консалтингової групи A95 Сергій Куюн. Якщо ж ціни зростуть до $125 за барель, то ціна за літр досягне порога в 11 грн. Крім того, нагадує експерт, зростання цін посилять нові акцизи на паливо, що почали діяти з нового року. Нагадаємо, акциз на бензин зріс на 8,9%, але його ввели тому, що скасували транспортний збір, щоб платили більше лише ті, хто багато їздить.
"До січня трейдери накопичили непоганий запас міцності, зібрали запаси пального. Цей запас "з'їв" підвищений акциз. У лютому запаси закінчаться, і в березні в продаж піде бензин, куплений за новими світовими цінами, з новим акцизом", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. На його думку, ціни на бензин будуть зростати, але не так радикально, як прогнозує його колега. "І вже точно не буде різкого зростання до 11-12 гривень за літр. Якщо ціна на нафту буде залишатися такою ж, як зараз - $117-118 за барель, то можна чекати невеликого зростання, максимум 15-20 копійок. А вище $120 за барель вони навряд чи піднімуться, не бачу для цього підстав", - вважає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Приблизно таке ж зростання цін прогнозують і трейдери. "Поки працюємо на старому ресурсі, тому до кінця місяця подорожчання не буде. З початком березня ціна зросте максимум на 20 копійок, та й то, тільки в містах-мільйонниках, там, де попит на пальне вищий. В середньому по Україні бензин може подорожчати приблизно на 15 копійок", - говорить президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" Леонід Косянчук.
Влада запевняє, що ніяких підстав для різкого зростання цін на бензин немає. "У березні завжди спостерігається сезонне підвищення попиту на пальне і зростання цін, - пояснило "Сегодня" джерело в Мінпаливенерго. - Але у трейдерів зараз дуже непогані запаси, це дозволяє їм стримувати зростання цін. Наші експерти, на жаль, дуже люблять нагнітати обстановку. А зараз багато спекуляцій у зв'язку з Іраном. Але в Європі іранське паливо споживають лише три країни - Греція, Італія, Іспанія. Німецький канцлер Ангела Меркель вже говорила, що інші країни-експортери зможуть замінити поставки іранської нафти. В Україні ніяких об'єктивних причин для подорожчання бензину не існує". Нагадаємо, Іран входить до числа 11 країн - найбільших постачальників нафти. Країни ЄС ввели ембарго на іранську нафту, яке остаточно набере чинності з 1 липня 2012 року (до цього дня будуть виконуватися поставки палива за контрактами, укладеними до введення заборони).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас