Привид фондової ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Привид фондової ліквідності

Фондовий ринок
459
У 2012 році фондові біржі ПФТС та "Українська біржа" (УБ), а також їхні російські акціонери, об'єднана біржа "ММВБ-РТС" очікують збільшення обсягу торгів і приходу нових інвесторів. ПФТС планує розвивати товарний ринок нафтопродуктів та сільського господарства. УБ запропонує потенційним інвесторам ф'ючерс на золото і ф'ючерс гривня/долар. Також, за словами російських акціонерів, вже до початку весни буде дозволений крос-лістинг, що значно збільшить обсяги ринку за рахунок розміщення українських компаній, які зараз залучають капітал за кордоном. Керівництво українських бірж не відкидає і можливого злиття УБ і ПФТС.
У 2012 році керівництво двох головних бірж країни, УБ та ПФТС очікує продуктивного розвитку фондового ринку. Вони сподіваються, що держава в особі уряду, повернеться обличчям до фондового ринку і допоможе йому нарощувати обсяги торгів, а компаніям - залучати активи на внутрішньому ринку.
Перспективи ринку
Перший заступник голови правління "ММВБ-РТС" Роман Горюнов очікує збільшення обсягів торгів і приходу нових інвесторів на українські біржі. "Ми зі свого боку будемо створювати умови для того, щоб цей розвиток відбувався: як за рахунок технологічного розвитку, так і за рахунок пропозиції на ринку нових продуктів", - підкреслив він.
Також представник російського фондового ринку вважає дуже важливим вдосконалення законодавчого регулювання ринку паралельно з його розвитком. "Зрозуміло, що якщо ринку немає, то вдосконалити регулювання неможливо. Але ринок динамічно розвивається у всьому світі і такі поліпшення завжди необхідні", - підкреслив він.
Де взяти ресурс?
Перше, що цікавить людей, які хочуть вийти на фондовий ринок, за словами голови правління "Української біржі" Олега Ткаченка - це зручність. "Приватний інвестор повинен розуміти, що йому зручно і недорого вийти на ринок і скористатися будь-яким інструментом і що він у будь-який момент може його втратити", - підкреслив він. Також Ткаченко вказує на необхідність розвивати фінансову грамотність населення, оскільки "без неї не продати жодного інструменту, в тому числі і валютні ОВДП". Тому розробка нових інструментів ринку повинна здійснюватися разом з поліпшенням фінансової грамотності потенційних інвесторів.
За словами Ткаченка, в ідеалі, необхідно створити умови для зручного інвестування українців у вітчизняні компанії. "50-80 млрд дол., які перебувають на руках у населення - це той ресурс, який не працює на нашу країну, тоді як ми очікуємо іноземних інвестицій", - підкреслив він.
Поява ф'ючерсу на ціну золота, ф'ючерсу гривня/долар, за його словами, зніме напругу на готівковому ринку і дозволить розподілити його ринковим способом. Як наслідок, ці ресурси будуть працювати в банківській системі, і НБУ необхідно буде менше активів "виливати" на ринок.
Фондова біржа ПФТС, в свою чергу, в новому році планує розвивати товарний ринок сільгосппродуктів і нафтопродуктів, яким ні УБ, ні ПФТС ще не займається. "Ми розуміємо, що майбутнє України - це аграрний сектор, тому, відповідно, будемо розвивати", - підкреслив голова ради директорів біржі ПФТС Олександр Скляров.
За його словами, провідні українські агрохолдинги мають сотні тисяч гектарів землі, також сільгоспкультури, врожайність і валовий збір яких зріс за останні роки. "Ми вже знаємо, навіть приблизні цифри врожаю, по зернових - це близько 58 млн тонн. Тобто для біржової торгівлі - це необхідний інструмент, і ним потрібно серйозно займатися", - розповів Скляров.
Подвійний лістинг - міф чи реальність?
Російські акціонери українських бірж вважають введення подвійного лістингу для українських компаній необхідним заходом для поліпшення ліквідності ринку. "Ми розраховуємо, що до весни 2012 року це питання вирішиться", - відзначає Горюнов.
З ним погоджується і Ткаченко. "Подвійний лістинг реально зробити навесні. Нашому ринку життєво необхідний допуск цих інвесторів", - підкреслює він.
Скляров також запевняє, що процес створення подвійного лістингу вже запущений. "Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) все, що від неї залежало, вже зробила", - підкреслив він.
За прогнозами фондовиків, з введенням подвійного або крос-лістингу українські емітенти стануть публічними, прозорими і цікавими для інвесторів.
"Коли ми запустимо сюди цікавих емітентів, ринок буде зростати, буде і наше IPO, сюди прийдуть іноземні інвестори. Але, крім цього, нам потрібно, щоб у країні з'являлися "довгі ресурси", - підкреслив Ткаченко. Також, за його словами, інвесторам необхідна повноцінна пенсійна реформа, наявність інструментів валютного хеджування і спрощена система валютного держрегулювання.
Марк Поллок
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас