Валюті дали віддихатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюті дали віддихатися

Валюта
1741
У січні українці скоротили скупку валюти не лише відносно попереднього місяця, але також і в порівнянні з січнем 2011 р. Експерти, проте, вважають, що січневі цифри є всього лише сезонним коливанням, і, незважаючи на стабільність гривні, громадяни будуть запасатися валютою в обсягах не менших, ніж раніше.
За даними Національного банку, в січні 2012 р. українці купили в банків валюту на $1,58 млрд., а продали на $1,02 млрд., що значно нижче аналогічних показників грудня - на 25% і на 26% відповідно. Чисте сальдо купівлі іноземної валюти в першому місяці року, таким чином, склало 556 млн. у доларовому еквіваленті. Це значно менше, ніж у грудні 2011 р. (купили на $740 млн. більше, ніж продали) або в порівнянні з даними річної даності ($863 млн. в січні 2011 р.).
Втім, головного болю у Національного банку від цього не поменшало. За останній місяць йому довелося наростити свої інтервенції на міжбанківському валютному ринку. У січні центробанк продав на $893,6 млн. більше, ніж купив. При цьому загальний обсяг проданої валюти збільшився майже в два рази - до $904,4 млн. у порівнянні з груднем.
Експерти не вважають, що січневі показники готівкового валютного ринку зумовлюють позитивну тенденцію. "Тенденції до зменшення купівлі готівкової валюти фізичними особами немає, бо традиційно щороку простежується збільшення обсягів купівлі готівкової валюти в грудні, з подальшим їх зниженням у січні і лютому", - пояснює начальник управління неторгових операцій "Ерде Банку" Володимир Карпенко. Падіння скупки валюти в порівнянні січня до січня він пов'язує з посиленням НБУ правил продажу інвалюти, в результаті чого частина попиту повернулася на безготівковий ринок.
Погоджується з цією думкою начальник управління грошових і валютних ринків "VAB Банку" Наталя Шишацька. "Це характерний спад для січня. Перед святами люди витрачають багато грошей на покупки, тому валюту скуповують не так активно. Починаючи з лютого обсяг купівлі валюти буде збільшуватися, а березень, як показує практика, вже повністю відіграє свої позиції", - прогнозує фінансист. Як вважає начальник відділу аналізу фінансових ризиків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин, відносна стабільність обмінного курсу протягом декількох місяців знижує девальваційні побоювання населення і не дозволить від’ємному сальдо на готівковому ринку збільшуватися в порівнянні з 4-м кварталом 2011 р. в найближчі місяці.
Більш красномовно говорять за себе результати роботи міжбанківського валютного ринку. Основний тиск на ринок надає від’ємне сальдо торгового балансу (перевищення імпорту над експортом товарів). "Традиційно фізособи знижують свою активність в січні. Для корпоративного ринку характерна зворотна тенденція - експортери більше продають в кінці року і менше в січні, а імпортери активні в обох місцях. В результаті пропозиція валюти на міжбанківському ринку падає, і НБУ доводиться задовольняти попит з резервів", - говорить трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров.
Головним переважаючим фактором при цьому залишається газовий контракт з Росією. "Незважаючи на те що на міжбанківському ринку на початку січня було невелике перевищення попиту на валюту над пропозицією, в цілому за місяць ситуація була відносно збалансована. Тому такі зміни в резервах НБУ можна пояснити купівлею валюти "Нафтогазом" для оплати поставок газу", - міркує Олександр Печерицин.
У той же час одного цього чинника вже достатньо для того, щоб прогнозувати подальше зниження обсягів резервів НБУ. На думку головного економіста ІК Dragon Capital Олени Бєлан, якщо газовий контракт не буде переглянутий, то уряду дуже скоро знадобиться джерело покриття дефіциту зовнішнього фінансування. "У зв'язку з цим уряд вже планує розмістити єврооблігації на суму $1,5 млрд. в березні на тлі повільного прогресу в газових переговорах з Росією і, хоча поки безрезультатних, переговорів з МВФ", - резюмує вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас