Moody's попередило про можливе зниження рейтингів 17 найбільших інвестбанків світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's попередило про можливе зниження рейтингів 17 найбільших інвестбанків світу

263
Агентство Moody's попередило, що в недалекому майбутньому може знизити рейтинги 122 фінансових компаній, у тому числі 17 найбільших інвестбанків світу.
У четвер Moody's випустило відразу дві заяви, які зачіпають фінансові компанії. В одній з них йдеться про постановку на перегляд з можливістю зниження рейтингів 17 глобальних банків: американських Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley і канадського Royal Bank of Canada. З європейських банків до списку потрапили британські Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, французькі BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, німецький Deutsche Bank, а також швейцарські Credit Suisse і UBS. Крім того, перегляд загрожує австралійському Macquarie і японському Nomura. Рейтинги можуть бути знижені на один-три пункти.
У другій заяві агентство заявило про перегляд рейтингів 114 найбільших фінансових компаній Європи (включаючи всі вищевказані банки регіону). Антирекорд за кількістю рейтингів на перегляд дістався Італії: у зоні ризику відразу 24 банки. Слідом за нею розмістилися Іспанія (21), Франція (10), Великобританія (9), Австрія та Данія (по 8), а також Німеччина (7).
Рішення Moody's пов'язане з ускладненням умов фондування і погіршенням операційного середовища. "Компаніям доводиться стикатися з усе більш складними умовами залучення позикових коштів на відкритому ринку, зростанням спредів між доходностями кредитних продуктів і жорсткішими вимогами регуляторів", - пояснило агентство.
Банки, рейтинги яких будуть в підсумку знижені, ризикують зіткнутися зі зростанням вартості запозичень і необхідністю збільшувати забезпечення по операціях з партнерами. "Ефект від зниження залежатиме від того, наскільки Moody's знизить рейтинги: на один чи відразу на три пункти. Якщо на один, то для середнього банку ефект буде мінімальним. Зниження рейтингу відразу на три пункти буде виглядати як мінімум дивним. Одна справа, коли ви незначно знижуєте рейтинг, пояснюючи це непростою ситуацією в Європі, на це ринки практично не реагують. І зовсім інша - ось так несподівано взяти і урізати рейтинг на три пункти - це солідна цифра", - сказав аналітик Collins Stewart Меттью Чеплевич.
Найбільше занепокоєння у агентства викликають три банки, рейтинги яких можуть бути знижені відразу на три пункти. Мова йде про швейцарські UBS і Credit Suisse, а також американський Morgan Stanley. Через реструктуризацію бізнесу, боргову кризу і посилення нагляду чистий прибуток Credit Suisse за підсумками 2011 року знизився в річному численні на 62%, до 2,13 млрд дол., чистий прибуток UBS скоротився на 44%, до 4,55 млрд дол. Чистий прибуток американського Morgan Stanley в 2011 році знизився на 42% в порівнянні з 2010 роком і склав 2 млрд дол. Акції трьох банків знизилися після оголошення незначно (на 0,5-0,8%). "Щоб настільки знизити рейтинг, баланси цих банків їм повинні вже дуже не сподобатися. А це уявити складно - їх звітність істотно покращилася", - зазначив Чеплевич.
Нагадаємо, 14 лютого повідомлялося, що міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service переглянуло кредитні рейтинги 9 європейських країн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас