Луценко все сказав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко все сказав

Кримінал
2207
16 лютого екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко виголосив останнє слово в Печерському суді. У своїй промові Луценко не тільки пообіцяв боротися з чинною владою, а й визнав свої помилки. А державне обвинувачення, в свою чергу, пропонує для Луценка підозріло малий термін як для статті, за якою його звинувачують. Натомість, можливо, Луценко отримає другу судимість.
Не жалкує і боротиметься
16 лютого очікувалося закінчення суду над Юрієм Луценком. Однак вирок суд вирішив винести 27 лютого. Поки ж журналісти і учасники процесу послухали заключне слово обвинуваченого. "Причина, чому я говорю з-за ґрат - не в службовій діяльності... З приходом Януковича судова система стала базуватися не на римському праві, а на племінному законі помсти", - почав свою промову Луценко. Його подальша промова, на відміну від більшості останніх промов обвинувачених, не містила прохання про поблажливість з боку суду. Зате Луценко повідав про причини, з яких він опинився за ґратами. Екс-міністр внутрішніх справ упевнений: влада йому мститься за "страх, пережитий після Помаранчевої революції". Крім того, суд над ним - розплата за вибори президента в 2010 році. "МВС забезпечило чесні і прозорі умови їх проведення: ми викреслили понад мільйон "мертвих душ", ми не допустили друку додаткових бюлетенів, ми заборонили підвезення оплаченого електорату в день виборів. Це коштувало Партії регіонів дуже дорого. Згадайте, що Янукович перед другим туром виборів гарантував перемогу з розривом в 10-15%. А вийшло - в 3%!", - пояснював Луценко. І, може, і не переміг би Янукович, запевняв Луценко, якби не Віктор Ющенко, який "примусив Грузію відкликати одну тисячу спостерігачів, які прибули в Донбас". "Безумовно, така поведінка з точки зору фальсифікаторів, тих, хто звик малювати в Донбасі будь-які результати, неприпустима в майбутньому. І в'язниця - відплата мені за ті події", - говорив Луценко.
Але не одному йому "мстить" влада. Суд над Луценком, на його ж думку, це "публічне покарання Майдану, спрямоване на залякування мільйонів українців". "Ті, хто замовляв показову розправу наді мною і Юлією (екс-прем'єром Юлією Тимошенко - ред.) змусили нас стати прикладом і, вибачте, символом опору "бандократії", - сказав Луценко. За його словами, головною загрозою Партії регіонів є командність демократів. "На недопущення цього спрямовані зараз всі сили, всі гроші, всі спецслужби ПР", - говорив Луценко.
Втім, при цьому екс-глава МВС визнає і свої помилки. "Чи були у мене помилки? Безумовно. У МВС вони були пов'язані з відсутністю юридичної освіти і, напевно, це найяскравіше проявилося під час мого виступу в парламенті щодо Бориса Колесникова, а також занадто емоційні дії з Черновецьким. Власне, я не шкодую про цьому випадку. На мою думку, він був справедливим", - сказав він під час своєї останньої промови. Однак Луценко рішуче заперечує той факт, що процес над ним і над Юлією Тимошенко - їхня ж вина. "Ніщо так не відображає межі можливостей прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, як перевага в одного депутата у складі Верховної ради і то лише на перший місяць її діяльності", - говорив Луценко. "Хіба ми, а не Ющенко в союзі з Януковичем сформували Вищу раду юстиції, де політиків Партії регіонів і прокурорів більше, ніж суддів, і який і перетворив телефонне право Адміністрації президента і Генпрокуратури України в закон для українських судів?", - запитував Луценко.
Незважаючи на визнання своїх помилок, Луценко не збирається припиняти боротьбу проти чинної влади. "Я усвідомлюю, що не легше буде і в наступні роки... але я гарантую і знаю, що перемога буде за нами", - оголосив він під час свого останнього слова. До речі, закінчуючи свою промову, Луценко нагадав слова Конфуція про те, що тріумф людини полягає в тому, що впавши, вона піднімається і йде далі. Українців Луценко закликав активніше включатися в політичне життя країни. Він згадав фільм Еміра Кустуріци "Андеграунд" і закликав усіх українців "перестати жити в підпіллі". Щоб змінити владу, за словами Луценка, необхідна "максимальна явка на виборах і тотальний контроль". "Голосуйте, включаючи пам'ять", - закликав українців Луценко. Що ж до Європейського суду з прав людини, то він, за словами Луценка, буде на його боці. Під кінець свого виступу, екс-міністр внутрішніх справ подякував усім журналістам, а також майже всім свідкам, які брали участь у процесі. "Користуючись правом вільної людини, я прощаю Михайла Клюєва, який під тиском відомих обставин був єдиним, хто дав брехливі свідчення проти мене. Бог йому суддя", - сказав Луценко. Свою промову екс-міністр закінчив на "мажорній ноті": він упевнений, що перемога буде за "вільною демократичною Україною".
Його соратники такий оптимістичний настрій не поділяють. Так, адвокат Луценка Ігор Фомін сумнівається в об'єктивності Печерського районного суду Києва при винесенні вироку екс-міністру. "Ми повинні припускати, і ви чули позицію самого Луценка, що, на жаль, цей суд не є судом незалежним, і навряд чи він зможе прийняти самостійне рішення", - сказав він. Втім, Фомін пояснив, що ясність в цю ситуацію мають внести рішення Європейського суду з прав людини, а також рішення національних судів вищої інстанції, і незважаючи ні на що, він хоче вірити, що Луценка виправдають. Але чи буде це насправді?
Що чекає екс-міністра?
Процес над Луценком вже давно викликає питання у міжнародного співтовариства і громадян України. На відміну від процесу над Юлією Тимошенко, під час розгляду справи Луценка на світ вилізли всі непривабливі сторони української системи правосуддя. Так, журналісти навіть зняли відео з роздачею вказівок від прокурора свідкам. Самі ж свідки під час процесу незважаючи ні на що, почали відмовлятися від своїх свідчень. Вони заявляли про те, що на них на стадії попереднього слідства чинився тиск: так, хворих свідків дуже довго допитували, не пускали додому. У підсумку ті просто змушені були підписати неправдиві свідчення. Може, це і є причиною того, що державне обвинувачення вимагає для Луценка не 7-12 років, як передбачено статтями, за якими його звинувачують, а лише 4,5 роки.
Втім, це явно не добрі новини, впевнені соратники Луценка. Так, народний депутат Геннадій Москаль у коментарі podrobnosti.ua зазначає, що одним терміном екс-глава МВС не відбудеться. "Зараз проводяться оперативно-розшукові дії у справі про отруєння Ющенка і я думаю, що Луценко отримає і другий термін", - сумно констатує Москаль. На питання про ймовірні причини подібної поведінки влади народний депутат відповідає: "Це дурість. Помста переродилася в дурість". Версія Москаля не така вже неймовірна, особливо з урахуванням того, наскільки "білими нитками" шита нинішня справа Луценка. При подібній поведінці свідків, а також при доведених фактах впливу прокуратури на свідчення свідків справа може розсипатися в інших інстанціях. Принаймні, в цьому впевнений і Луценко, і його захист. "Я думаю, що рішення європейського суду і, цілком можливо, рішення Вищого спеціалізованого суду внесуть ясність у те, що якихось підстав притягати Юрія Луценка до кримінальної відповідальності не було і немає зараз", - говорить адвокат екс-міністра. А так можна буде гарантовано утримати Луценка від політики. Адже на носі вибори в парламент. Виправданий Луценко буде дуже небезпечний для української влади. Адже він може очолити опозицію, яка зараз перебуває не в кращому стані через постійну підкилимну боротьбу за лідерство молодих політиків.
З іншого боку, саме менший термін може бути способом продемонструвати деякі поступки європейцям і зменшити ймовірність того, що Луценко швидко виправдають у Європейському суді. У будь-якому випадку - звинувачення буде апелювати саме до того, що воно і так було "поблажливим", попросивши для екс-міністра набагато менший термін, ніж передбачений статтями, за якими його звинувачували. Хоча в цьому випадку українська прокуратура може висікти сама себе - адже що може бути ще більш красномовним доказом абсурдності процесу. До сильних сторін Луценка варто віднести і його коректність під час суду. На відміну від Тимошенко, яку за подібну поведінку в будь-якому європейському суді просто б оштрафували або вивели із залу, Луценко був дуже ввічливий. Чи допоможе все вищевказане йому і чи схаменеться українська влада, і стане ясно 27 лютого.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас