Населення прикрилося доларом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення прикрилося доларом

Валюта
2180
Із закінченням сезону передноворічних банківських акцій середньоринкові ставки за вкладами пішли на спад. Однак на цьому тлі населення не втрачає інтересу до депозитів, особливо до валютних.
Кошти на депозитних рахунках фізичних осіб в перший місяць року стабільно зростали, свідчать підрахунки аналітиків Національного банку України. Зростання частки вкладів населення досягло 2,4% (2,6% - у національній валюті, і на 2,1% - в іноземній) і склало станом на 1 лютого 314,7 млрд. грн. При цьому обсяг банківських вкладів населення у вільноконвертованій валюті минулого місяця зріс на $377,1 млн. (у грудні 2011 р. - лише на $56,1 млн.) і на початок лютого досяг позначки в $18,8 млрд. (в еквіваленті). У той же час залишки на депозитних рахунках юридичних осіб знизилися на 5,2%, до 172,2 млрд. грн., що знизило загальний обсяг депозитів банківської системи на 0,5% (486,9 млрд. грн. за підсумками січня).
Також, згідно з даними НБУ, в попередньому місяці спостерігалося зниження середньозваженої вартості депозитів (з 11,1% до 10,3% - у нацвалюті, і з 5,7% до 4,8% - в інвалюті). За інформацією фінансового директора компанії "Простобанк Консалтинг" Олександра Сєдих, середні відсоткові ставки за вкладами в доларах США в січні 2012 р. показали зростання за термінами 6 міс. (на 0,03 в.п.) і 12 міс. (на 0,04 в.п.) до 6,04% і 6,57% річних відповідно. При цьому за короткостроковими депозитами тенденція була протилежною - для періоду в один місяць показники зменшилися до 4% річних (на 0,19 в.п), а для трьох місяців - до 5,41% річних (на 0,04 в.п.).
Аналогічна тенденція, за його словами, простежувалася і серед вкладів в євро. Ощадні пропозиції на термін 6 і 12 місяців мали приріст у розмірі 0,14 в.п. (до 4,71% і 5,25% річних відповідно). А за депозитами на термін в один місяць середня відсоткова ставка знизилася на 0,13 в.п. (До 3,03%), на термін в 3 місяці - на 0,06 в.п. (4,18%).
"За пропозиціями у національній валюті приріст середніх ставок в січні спостерігався за депозитами терміном в один рік до 14,61% річних (на 0,18 в.п.). У той же час середні відсоткові ставки за іншими термінами залучення вкладів знижувалися", - говорить Олександр Сєдих. Так, за депозитами терміном на один місяць ставки знизилися до 10,13% річних (на 0,28 в.п.), терміном на 3 місяці - до 13,62% річних (на 0,21 в.п.), і до 14,15% річних (на 0,08 в.п.) опустилися ставки для шестимісячних вкладів.
"Новорічні акції та святкові пропозиції банків з підвищеними відсотковими ставками закінчилися, і вони знову проявили інтерес до залучення довготермінових вкладів", - пояснює тенденції директор департаменту роздрібних продуктів "ВТБ Банку (Україна)" Катерина Федоровська.
Таке зниження цінових пропозицій за вкладами на початку календарного року, за словами директора з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank Анджея Олійника, є традиційним сезонним явищем, пов'язаним із загальними тенденціями на ринку фінансів. "Початок року для фінансових установ - завжди зниження попиту на кредити (після свят), результатом якого є зменшення обсягів кредитування і, відповідно, зниження потреби в залученні ресурсів. Це впливає в тому числі і на розмір відсоткових ставок", - коментує банкір.
Значне зростання депозитних вкладів у січні, як і в інші зимові місяці, також є традиційним, стверджують учасники ринку. Крім того, як говорить керівник департаменту розвитку продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Максим Мироненко, через приплив коштів фізичних осіб в банківську систему, що триває в останні місяці, частина клієнтів припускає, що в подальшому можливе зниження відсоткових ставок. І на цьому тлі вони намагаються зафіксувати високу ставку, охоче розміщуючи кошти на депозити терміном на один рік.
Втім, як зазначає Анджей Олійник, такий високий приплив депозитів у банківську систему не спостерігався б, якби населення добре орієнтувалося в інших інструментах інвестування та отримання прибутку. Поки ж для клієнтів зрозумілим і доступним варіантом збереження коштів і отримання прибутку залишається саме банківський депозит.
Що ж стосується припливу коштів населення в українській національній валюті (саме вони становлять основну частину депозитного портфеля банків), то приріст гривневих депозитів залишається досить стабільним, і, швидше за все, тенденція буде спостерігатися протягом всього 2012 р., чого не скажеш про їх вартість. Так, за словами експертів, ставки за депозитами в поточному році будуть знижуватися, а все тому, що рік буде відрізнятися низькою активністю кредитування. А відсутність у банків можливості ефективно розміщувати накопичені кошти виключає необхідність залучення додаткових ресурсів.
"Приплив гривневих депозитів продовжиться, як, власне, і боротьба серед кредитно-фінансових установ за привабливість умов і нових клієнтів. Відповідно - ставки в гривні будуть більш-менш стабільними", - прогнозує Анджей Олейник. Зниження середньоринкових ставок в іноземній валюті протягом першого півріччя 2012 р. банкір очікує в межах 0,3-0,5 в.п. на місяць.
"Різкого падіння відсоткових ставок за депозитами не чекаємо, оскільки ліквідність банківського сектора, швидше за все, залишатиметься низькою", - говорить аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олена Зуйкова. Зростання депозитів, за її прогнозами, сповільниться в 2012 р. до 11% (у 2011 р. цей показник був на рівні 18%) у зв'язку зі зниженням темпів зростання економіки і доходів населення.
Так само вважає і Олександр Сєдих. У першому півріччі 2012 р., за його розрахунками, відсоткові ставки за вкладами населення, швидше за все, знизяться на 1-1,5 в.п. за пропозиціями в гривні і на 0,3-0,5 в.п. - за депозитами у валюті, при цьому більш стрімке зниження буде характерно для короткотермінових програм на термін до трьох місяців. "Такому сценарію сприятиме приріст коштів населення на рахунках в банках і зниження фінустановами відсотків за депозитами після їх стрімкого підвищення в IV кварталі 2011 р.", - підсумовує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас