Рокіровка Клюєв - Богатирьова: задзеркалля кадрових рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рокіровка Клюєв - Богатирьова: задзеркалля кадрових рішень

2251
14 лютого звільнений міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко, тепер уже колишній секретар Ради національної безпеки України Раїса Богатирьова призначена віце-прем'єром, міністром охорони здоров'я, а перший віце-прем'єр, міністр економіки Андрій Клюєв переведений на місце голови РНБО.
Робота по спеціальності
Звільнення Олександра Аніщенка через часті нарікання Президента на його роботу очікували давно. А от всі інші призначення, що сталися позавчора, викликали чимало розмов.
Призначення Раїси Богатирьової керівником МОЗ виглядає цілком логічним. Медик за освітою вона 12 років тому вже очолювала це відомство. Ось призначення її в РНБО свого часу дійсно викликало у всіх подив і було навіть темою двозначних жартів. Втім, особливих претензій по роботі до Раїси Василівни не було, і за ці п'ять років всі, схоже, звикли до думки, що краще акушера-гінеколога ніхто про національну безпеку не подбає.
Але акценти раптом змістилися, і Богатирьова знадобилася в уряді. Правда, Володимир Горбач, аналітик Інституту Євро-Атлантичної інтеграції, в коментарі "Главреду" засумнівався в тому, що заміна міністра охорони здоров'я відбулася лише з професійних міркувань. Він вважає, що її призначення - це дотримання міжкланового балансу, і Раїса Богатирьова введена до складу уряду для посилення групи "Колесников-Ахметов", значно здала останнім часом свої позиції на користь групи "Хорошковський-Фірташ-Льовочкін". У той же час поява ще одного віце-прем'єра в гуманітарному блоці може зменшити зону впливу Сергія Тігіпка. Навряд чи останньому це сподобається.
Суворі троянди
Значно більше питань викликає зміщення з віце-прем'єрської посади Андрія Клюєва. Експертні думки з приводу його призначення в РНБО полярно відрізняються. "Главред" спробував дізнатися у самого Андрія Петровича, чи готовий він був до таких змін і радий їм. Але керівник його прес-служби Артем Петренко відповів, що шеф ніяких коментарів із цього приводу не давав, а висловлювати власні припущення він вважав некоректним.
Не можна було зрозуміти, засилають Андрія Клюєва чи підвищують, навіть коли Президент України Віктор Янукович, оголосивши про призначення, дарував йому букет червоних троянд: ні усмішок, ні дружнього поплескування по плечу - не вручення, а просто акт передачі. Навіть з Днем усіх закоханих не привітав...
Між тим більшість експертів оцінюють роботу Клюєва на посаді першого віце-прем'єр-міністра як цілком успішну. І в підготовці Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС він просунувся набагато далі, ніж його колеги по політичному блоку. Не виключено, що саме євроінтеграційні успіхи на економічній ділянці роботи при паузі, що виникла в політичному діалозі, виглядають непристойно добре, і його змістили, щоб не виділявся в кращу сторону.
Втім, один тривожний дзвіночок на адресу екс-віце-прем'єра пролунав тиждень тому, коли в ЗМІ пройшла інформація про нецільове використання грошей ЄС. Прес-служба Андрія Клюєва потім спростовувала звинувачення, але осад, як кажуть, залишився.
Володимир Горбач вважає, що причиною відставки Клюєва може бути поява в уряді Валерія Хорошковського, якому посада міністра фінансів здалася тісною, і у нього проявилися віце-прем'єрські амбіції. Велика ймовірність, що це місце займе саме він. Або обділений у повноваженнях Сергій Тігіпко.
Вигнання це, або підвищення, з'ясується тоді, коли визначиться вага РНБО в загальному балансі влади. За всю історію існування цього інституту в Україні ступінь впливовості його істотно відрізнялася. РНБО за Петра Порошенка - це зовсім не те, що РНБО за Раїст Богатирьової. У 2009 році президент Віктор Ющенко робив спробу ліквідації наукових інститутів при РНБО (Інститут проблем національної безпеки і Національний інститут проблем міжнародної безпеки). Тоді йому це не вдалося, зате вдалося Президенту нинішньому. Інститути таки були ліквідовані, і скорочений штат співробітників з 230 осіб до 90. Однак функції - контроль за роботою органів виконавчої влади та силових структур - залишилися колишніми. Враховуючи зовсім свіжі призначення міністра оборони і шефа СБУ, можна припустити, що Андрія Петровича призначили координатором силових відомств. Може, Президент вирішив, що цю справу не можна залишати на тендітних жіночих плечах.
Якщо ж згадати, що в жовтні цього року очікуються парламентські вибори, то факт зосередження силової складової адмінресурсу в одних руках, м'яко кажучи, насторожує. Тим більше що Андрій Клюєв очолює ще й виборчий штаб Партії регіонів. Зокрема народний депутат Анатолій Гриценко побоюється, що "апарат РНБО замість проблем національної безпеки тепер буде вирішувати проблеми безпеки партії влади на виборах".
Чи то ще буде
В експертному середовищі вже з'явилася якась градація кадрових перетворень у вищих ешелонах влади. Перша "зачистка" торкнулася представників колишньої влади, які дісталися Януковичу "у спадок". Друга відбувається зараз: "своїх" міняють на ще більш своїх. І змінами від 14 лютого справа не закінчиться. За інформацією джерела з уряду, вже в цьому місяці відбудеться заміна і самого прем'єр-міністра. Заяву Микола Янович нібито написав уже давно, хід їй ще не дано, але наступників вже називають. Перелік їх невеликий - всього з двох імен, причому одна з кандидатур вчора в телеінтерв'ю "відмовилася" від посади. Тож, якщо чутки про швидку відставку Азарова виявляться правдою, то Кабмін очолить Валерій Хорошковський, як у тому фільмі Гайдая:
- Ну, громадяни, алкоголіки, хулігани, дармоїди! Хто хоче попрацювати?
- Я!
- Почекайте.
- На сьогодні наряд: піщаний кар'єр - 2 людини...
- Я!
- Так почекайте ви!
- Оголосіть весь список, будь ласка.
- Значить так: цементний завод...
- Я!
- Навантаження вугілля...
- Я!
- Прибирання стаєнь...
- Я!
- Крім того...
- Я!
- Так почекайте, ви, громадянин. На вас персональний наряд на всі 15 діб...
До кінця лютого чекати вже недовго, і за рішенням прем'єрського питання ми дізнаємося, на чиєму боці перевага в проведенні кадрової політики.
Наталія Кондратьєва
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас