Європейські експерти: Звільнення Клюєва стало сюрпризом для Брюсселя і втратою для двосторонніх відносин з Києвом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські експерти: Звільнення Клюєва стало сюрпризом для Брюсселя і втратою для двосторонніх відносин з Києвом

709
Звільнення з посади першого віце-прем'єра України Андрія Клюєва стало сюрпризом для Брюсселя і розцінюється в експертних колах як втрата для відносин Україна-ЄС.
Це випливає з коментарів європейських експертів, що спеціалізуються на Україні, які були опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у середу в Брюсселі.
Всі експерти дали дуже високу оцінку діяльності колишнього першого віце-прем'єра, який відповідав як за сферу відносин України-ЄС, так і переговори щодо Угоди про асоціацію.
Так, експерт Європейського політичного центру Аманда Пол констатувала, що А.Клюєв був одним з головних переговорників у сфері відносин Україна-ЄС. "Він виконав дуже позитивну роботу. Я вважаю, що його розглядали в Брюсселі як відданого українській інтеграції. Клюєв зміг успішно завершити переговори щодо Угоди про асоціацію. Тепер все залежить від того, що станеться далі. Це - втрата (від відносин Києва і Брюсселя)", - зазначила вона.
У зв'язку з цим експерт припустила, що ця новина стала сюрпризом для європейців в Європейській комісії та Раді ЄС.
Експерт Брюссельського офісу центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола також стверджує, ґрунтуючись на своєму спілкуванні в Єврокомісії та Раді ЄС, що для європейців "це поки шок".
"Для європейців він був єдиною після президента людиною в Україні, з ким вони могли говорити: питання, яке часто задається з приводу України "а кому дзвонити", то Клюєв був тим єдиним номером для ЄС, за яким люди могли і хотіли дзвонити. З іншої точки зору, з його приходом почало щось робитися в переговорному процесі щодо Угоди про асоціацію", - підкреслила Шумило-Тапіола.
Крім того, говорячи про політичну роль Клюєва, як заступника голови Партії регіонів у сфері міжпартійних зв'язків з європейськими соціал-демократами, європейський експерт назвала його "цивілізованим обличчям" цієї політичної сили. "Для Партії регіонів це був великий плюс в Європі", - вважає вона.
"У чому цінність Клюєва - він добре розуміє, як мислять у Брюсселі, знає українське мислення і потреби і в стані трансформувати мислення одного боку в конкретну політику, щоб виконувати, з одного боку, і вимогу ЄС, але й доводити в Брюсселі потреби України. Клюєву вдалося, розуміючи європейський менталітет і знаючи мислення українців, бути конструктивною фігурою, яка об'єднувала обидві сторони", - додала експерт Європейського центру для сучасної України Іна Кірш.
Вона також відзначила роль Клюєва в переговорному процесі щодо Угоди про асоціацію. "Ми пам'ятаємо момент, коли переговори щодо Угоди про асоціацію зайшли в глухий кут. Тільки після того, як Клюєв взяв на себе відповідальність вирішення питань, він зміг їх завершити. Це стосується не тільки Штефана Фюле, Карла де Гюхта, Гюнтера Оттінгера (усі названі особи - європейські комісари). Ці особисті зв'язки нам потрібні і в майбутньому", - вважає співрозмовник агентства.
Як і її колега, Кірш відзначила "дуже велику" роль Клюєва як заступника голови Партії регіонів, що відповідає за співпрацю з соціал-демократами в Європейському парламенті. "У фракції сподіваються, що Клюєв буде виконувати свої обов'язки на цій посаді і в майбутньому", - позначила вона позицію соціал-демократів.
У зв'язку з цим експерт висловила думку, що на новій посаді секретаря РНБО Клюєв продовжить європейський напрям. "Це фігура, яка гарантує подальший розвиток відносин між ЄС і Україною, наближаючи Київ до європейської спільноти. Тому я сподіваюся, що на новій посаді він далі не випустить це зі свого поля зору", - сподівається експерт.
Аналогічні очікування висловила і Пол. "Ми будемо сподіватися, що він буде продовжувати свою діяльність у цій сфері, але, як ми бачимо, він буде сконцентрований на підготовці до виборів, щоб гарантувати, що вони пройдуть відповідно до міжнародних стандартів", - вважає вона.
Не погодилася з тим, що на посаді секретаря РНБО Клюєв продовжить європейський напрям Шумило-Тапіола. "Те, що з РНБО Клюєв не буде займатися євроінтеграцією, - це однозначно. Але питання в іншому - чи зацікавлений нинішній президент і нинішній уряд взагалі в цьому європейському напрямку. Питання може бути набагато глибше – чи готові українці займатися європейською інтеграцією. Клюєв з його можливістю вирішувати питання більш цивілізованими методами може якраз і не підходить для цього уряду", - не відкидала експерт.
Одночасно всі експерти погодилися з тим, що раніше запланований візит Клюєва в Брюссель, який повинен був пройти 27-28 лютого, повинен все-таки відбутися. "Це було б позитивно, якби він приїхав, щоб він пояснив (ситуацію з призначеннями і подальші плани), так як це - в інтересах відносин України та ЄС. Все повинно бути зрозумілим. Я вважаю, Брюссель оцінив би це", - вважає Пол.
Їй вторить Шумило-Тапіола: "Було б непогано, якби він приїхав. Його нова посада досить висока, і було б добре, якби він озвучив, де буде його роль і місце, і хто може бути на його місці - з ким говорити".
"Знаючи, що зв'язки між Україною та Європою дуже залежать від особистих контактів, фігура Клюєва потрібна, буде це 27 лютого чи в інший день - вони потрібні", - впевнена Кірш.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас