Сбербанк продасть дочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк продасть дочку

1461
Сбербанк Росії домовився про купівлю австрійського Volksbank International (VBI) у вересні минулого року - відразу після того, як Європейське агентство банківського регулювання (EBA) оголосило про результати стрес-тесту банківських установ ЄС, за результатами якого брак капіталу фінустанови був оцінений в EUR1, 05 млрд. (для досягнення нормативу адекватності регулятивного капіталу 9% до 30 червня 2012 р.).
Австрійський банк на своєму веб-сайті поки не оприлюднив річні фінансові результати, тому сьогодні складно оцінити розмір власного капіталу банку - а значить, визначити суму, яку заплатить Сбербанк Росії за VBI. Однак відомо, що за підсумками третього кварталу СБРФ мав заплатити акціонерам австрійського банку близько EUR550 млн.
Що стосується планів з розвитку новопридбаного активу, джерело, близьке до менеджменту СБРФ, повідомило "i" про "намір органічно розвиватися в Центральній і Східній Європі". За його словами, це перший актив СБРФ поза СНД, на який банківська група покладає великі надії щодо експансії на європейські ринки: "Ми сьогодні бачимо, що Європа з експортера перетворюється на імпортера капіталу. У свою чергу Росія при стабільних цінах на нафту може бути донором капіталу, який ми збираємося розміщувати в країнах ЄС".
За словами банкіра, СБРФ збирається зберегти за собою більшість підрозділів VBI в Боснії і Герцеговині, Словаччини, Чехії, Хорватії, Угорщини, Сербії та Словенії, де дочки банку в числі перших 15 фінустанов кожної країни за розміром активів (румунський підрозділ VBI в угоду не входить). "Що ж стосується України, то тут ми, можливо, будемо говорити про продаж належної Volksbank фінансової установи - її розміри не дадуть значної синергії при об'єднанні з працюючим на місцевому ринку "Дочірнім Банком Сбербанку Росії", - говорить співрозмовник "i". - Водночас банк вже "збудований" австрійцями за технологіями і персоналом, тому може являти собою хороший лот для покупців".
За його словами, якщо держбанк не отримає цікавих пропозицій щодо Фольксбанку, тоді буде розглядатися варіант приєднання української фінустанови до "Дочірньому Банку Сбербанку Росії" в ролі західного регіонального філіалу, "тому що банк (раніше львівський "Електрон Банк") володіє значним потенціалом і хорошою клієнтською базою в західній Україні".
Експерти вважають, що приєднання Фольксбанку до "Дочірньому Банку Сбербанку Росії" більш ймовірно, тому що ціна продажу належної Volksbank в Україні фінустанови не буде високою. На думку керівника інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Брайана Беста, банки такого розміру (за даними НБУ, Фольксбанк займає 60-е місце за активами з власним капіталом у розмірі 413 млн. грн.) коштують близько 1 капіталу. "Отримати премію в 0,5-0,8 капіталу за банк такого розміру при поточних ринкових умовах дуже складно, тому, я думаю, росіяни оберуть стратегію об'єднання належних їм в Україні активів", - припускає Брайан Бест.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас