Аналітики Citi пророкують єврозоні долю рублевої зони після розпаду СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики Citi пророкують єврозоні долю рублевої зони після розпаду СРСР

Валюта
742
Європейський Центральний банк ризикує повторити помилки політичних лідерів, допущені після розпаду СРСР, які привели до краху рубля як регіональної валюти на пострадянському просторі, заявив головний економіст Citigroup Inc. Віллем Бейтер.
На думку експерта, дозволивши центробанкам окремих країн єврозони збільшити обсяг активів на балансі різними темпами, ЄЦБ створив передумови для формування умов, які повторюють ситуацію після розпаду СРСР. Як повідомляє агентство Bloomberg, економіст навіть придумав власний термін для цього процесу - "рублезонифікація" (rublezonefication).
"ЄЦБ, ймовірно, йде по шляху, в кінці якого єврозону чекає повна рублезонифікація - дроблення єдиної грошово-кредитної політики і політики в області ліквідності на 17 різних національних варіантів і, в кінцевому підсумку, фрагментація валютного блоку на безліч незалежних національних валютних режимів", - вважає Бейтер.
Минулого тижня ЄЦБ дозволив центробанкам 7 країн єврозони приймати в заставу за кредитами ліквідні права вимоги, включаючи, наприклад, звичайні банківські кредити, як тимчасовий захід і збільшувати обсяг активів на балансі на свій розсуд. Участь у програмі візьмуть ЦБ Австрії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Португалії і Франції.
Нагадаємо, нещодавно відомий бельгійський економіст Геєрт Ноельс заявив, що Греція не зможе тривалий час залишатися в єврозоні.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас