Політична еліта Греції продовжує передвиборні вистави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політична еліта Греції продовжує передвиборні вистави

Казна та Політика
855
Схвалення грецьким парламентом програми радикальних заходів економії може стати важливим кроком на шляху фінансового оздоровлення. Але воно не розвіяло сумнівів у здатності афінських правлячих кіл проводити докорінні реформи.
Історичному засіданню грецького парламенту, на якому в ніч на 13 лютого була схвалена програма радикальних заходів економії, передували досить бурхливі події, що показують, в якій глибокій моральній кризі перебуває зараз політична еліта Греції. Суть цієї кризи афінська ділова газета Naftemporiki охарактеризувала так: "Країна летить в прірву, але навіть у такий момент політики думають, перш за все, про свої особисті інтереси".
Передвиборчі вистави не припиняються
В даний момент головний особистий інтерес політиків - знову завоювати депутатські мандати на дострокових парламентських виборах, які повинні відбутися не пізніше квітня. А тому одразу після того, як в ніч на 9 лютого члени коаліційного уряду під керівництвом безпартійного прем'єра Лукаса Пападемоса після довгих переговорів нарешті погодили той пакет радикальних заходів економії, який потім потрібно було затвердити парламенту, в Афінах розпочався звичний для сьогоднішньої Греції передвиборний політичний спектакль.
Першим про свою незгоду з щойно прийнятими рішеннями заявив лідер консерваторів Антоніс Самарас. Він зажадав негайних дострокових виборів, але одночасно мимохідь натякнув, що програму економії таки схвалить. Після цього правий популіст Георгіос Карадзаферіс, що прославився постійними змінами курсу, разом з міністрами зі своєї партії демонстративно покинув коаліційний уряд, який до цього настільки ж демонстративно підтримував.
Потім у відставку подали ще декілька представників соціалістів, які теж входять в уряд. Деякі афінські коментатори стверджують, що групу відщепенців нібито таємно підтримує колишній грецький прем'єр Георгіос Папандреу, який прагне таким способом завдати удару по своєму головному внутріпартійному конкуренту, міністру фінансів Евангелосу Венізелосу, що є рішучим прихильником жорстких заходів економії.
"Трійка" в ролі цапа відбувайла
Нескінченна метушня в правлячій верхівці завдає величезної шкоди іміджу Греції і підриває довіру до неї в Євросоюзі, журиться афінський політолог Антоніс Папагіаннідіс. Він з тривогою спостерігає за тим, як зараз на нового цапа відбувайла перетворюють так звану "трійку". Ця комісія з представників Європейського Союзу, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду з 2010 року слідкує за тим, щоб грецьке керівництво втілювати в життя ті заходи, які є передумовою для отримання багатомільярдної фінансової допомоги.
В Афінах зараз модна теза про те, ніби саме "трійка" з її вимогами скорочення бюджетних витрат і збільшення державних доходів розорила країну. Самі представники комісії визнають, що припустилися деяких серйозних помилок. Проте основна вина все ж лежить на уряді Греції, вважає віце-президент Грецького форуму підприємців Стеліос Ставрідіс.
За його словами, уряд слухняно йшов на все нові підвищення податків, аби не чіпати політичну систему, що склалася в країні, засновану на кумівстві, корупції і привілеї для обраних. Саме роздутий бюрократичний апарат душить грецьку економіку, переконаний підприємець.
"Витрати на утримання чиновників становлять в Греції 14 мільярдів євро на рік, це в два рази більше, ніж в середньому по ЄС", - обурюється Ставрідіс. Впровадження загальноєвропейських стандартів дозволило б Греції щорічно економити близько 7 мільярдів євро, вказує представник ділових кіл. "Однак законодавці просто не в змозі впоратися з цим бюрократичним монстром", - з жалем відзначає він.
Конструктивної політичної альтернативи немає
Пробуксовка приватизації теж пов'язана з небажанням політичної еліти змінювати сформований уклад, що відкриває широкі можливості для працевлаштування "своїх людей". Найсвіжіший приклад тому - перехід Костаса Теоса, що до недавнього часу очолював адміністрацію колишнього прем'єра Георгіоса Папандреу, на роботу в державну електроенергетичну компанію DEI на посаду віце-президента.
Ця посада не була вакантною, але менеджера, який обіймав її, змусили подати у відставку, щоб звільнити місце для "потрібної людини". Афінська преса після цього випадку задалася риторичним питанням, а чи були б можливі такі рокіровки, якби всі енергетичні компанії Греції знаходилися в приватних руках.
"Не треба плутати прогнилу політичну систему Греції, що не відповідає сучасним вимогам, з грецьким народом, що важко працює", - закликає європейців відомий журналіст Алексіс Папахелас. За його словами, було б фатально, якби в Євросоюзі утвердився стереотип "ледачих греків", і це привело б до того, що "трійка" в своїх вимогах "перегне палицю".
Але чи є розумна альтернатива нині діючим політикам? Судячи з останніх опитувань громадської думки, приблизно 40 відсотків населення підтримують в даний час ліві опозиційні партії. Таким чином, на майбутніх виборах ці партії можуть завоювати абсолютну більшість місць в парламенті, що дасть їм можливість скасувати прийняті раніше програми радикальних заходів економії і перекреслити всі досягнуті до сих пір успіхи.
Янніс Пападімітріу, Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас