Європейські центробанки розширять ломбардні списки для збільшення суми позики ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські центробанки розширять ломбардні списки для збільшення суми позики ЄЦБ

Казна та Політика
131
Європейські центробанки розширять ломбардні списки для збільшення суми позики ЄЦБ. Сім з 17 національних центробанків, що входять в зону євро, переглядають ломбардні списки і включають в них все більше типів активів. За новими правилами європейські банки зможуть позичити у ЄЦБ на 200 млрд євро більше, ніж зараз. Решта 10 центробанків поки не стали міняти заставні правила, передає телеканал "Россія24".
Італійські банки тепер можуть залишити в заставу контракти на лізинг і факторинг. ЦБ Кіпру та Іспанії тепер приймають активи, номіновані в американських доларах, англійських фунтах, швейцарських франках та японській ієні. Австрія, Ірландія, Португалія і Франція згодні взяти в забезпечення кредитів деякі типи іпотечних облігацій і навіть цінні папери, забезпечені споживчими кредитами.
Наприкінці лютого ЄЦБ проведе другий аукціон з надання необмеженої ліквідності терміном на 3 роки. З новими правилами банки можуть залучити набагато більше коштів, ніж минулого разу, коли 500 банків взяли 489 млрд євро. За словами голови ЄЦБ Маріо Драгі, нові правила призведуть до того, що на балансі Центробанку накопичаться істотні ризики. Але нічого страшного в цьому немає, вважає він, бо банк дотримується жорсткої політики контролю над ризиками.
Банки повинні надати на 60-70% більше заставних активів, ніж та сума, яку вони планують отримати.
Економіст Вільям Б'ютер з Citigroup вважає, що різні стандарти, що застосовуються до заставних активів, - це серйозний крок назад, який являє собою відмову від єдиної європейської монетарної політики. Але монетарні регулятори вважають, що головне - підтримати обсяги кредитування, які ростуть дуже повільно.
Нагадаємо, раніше ЄЦБ скоротив мінімальні резервні вимоги до комерційних банків єврозони з 2% до 1% від зобов'язань за депозитами і борговими інструментами кредитних організацій. Скорочення рівня обов'язкового резервування, за оцінками ЄЦБ, вивільнить близько 100 млрд євро ліквідності в банківському секторі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас