Інфляція у Великобританії в січні сповільнилась до мінімуму за 14 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в січні сповільнилась до мінімуму за 14 місяців

Казна та Політика
89
Інфляція у Великобританії сповільнилася в січні до мінімальних за 14 місяців 3,6% в річному обчисленні порівняно з 4,2% в грудні, свідчать дані Національного статистичного управління країни.
Зміна показника співпала з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Зниження споживчих цін відносно попереднього місяця склало 0,5%, що також відповідає консенсус-прогнозу.
Найбільш сильний вплив на зниження споживчих цін у порівнянні з груднем і зменшення річної інфляції справили зміни вартості бензину, одягу та алкогольної продукції, а також цін в британських ресторанах.
Ціни на продукти харчування та безалкогольні впали минулого місяця на 0,4%, в той час як одяг і взуття подешевшали на 4,9%.
"Ми, безсумнівно, побачимо подальше сповільнення інфляції", - вважає економіст Societe Generale SA у Лондоні Брайан Хилліард.
Керівники Банку Англії заявляють, що темпи інфляції різко знизяться в поточному році, полегшуючи стан споживачів, в той час як європейська боргова криза і зростання безробіття перешкоджають відновленню економіки країни. Так, в грудні головний економіст ЦБ Спенсер Дейл прогнозував зниження інфляції до 3% до березня і подальше сповільнення протягом року.
Зростання індексу CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування та енергоносії, минулого місяця сповільнилося до 2,6% з 3% в грудні, що співпало з оцінкою експертів.
Роздрібні ціни (індекс RPI) знизилися в січні на 0,6% в порівнянні з попереднім місяцем, тоді як аналітики прогнозували скорочення на 0,4%. У річному вираженні приріст показника склав 3,9% проти 4,8% у грудні і прогнозу в 4,1%.
Темпи інфляції у Великобританії перевищують цільовий показник британського ЦБ, що становить 2%, щомісяця з грудня 2009 року і залишаються вище верхньої межі цільового діапазону в 3% з березня 2010 року. У зв'язку з цим глава ЦБ Мервін Кінг направить черговий пояснювальний лист міністру фінансів Великобританії Джорджу Осборну. Банк Англії оприлюднить лист М.Кінга і відповідь Дж.Осборна у вівторок.
У середу М.Кінг проведе прес-конференцію, на якій будуть оприлюднені нові прогнози ЦБ щодо економічного зростання та інфляції Великобританії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас