Арбузов роздасть гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов роздасть гроші

Фондовий ринок
1404
НБУ прийняв чергову постанову щодо врегулювання проблем з ліквідністю комерційних банків. За оцінками фахівців, постанова №48 не лише дозволить банкам досить швидко обернути цінні папери в "живі" гроші, але і дасть їм більше простору для фінансового планування, попутно збільшивши попит на держоблігації
У розпорядженні "і" опинився лист Національного банку України від 09.02.2012 № 29-105/1365-1447, спрямований українським банкам, в якому регулятор дуже ясно повідомляє про постанову правління НБУ від 08.02.2012 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".
"Згідно зі статтями 15 і 25 Закону України "Про Національний банк України", з метою ефективного використання монетарних інструментів регулювання ліквідності банків, Правління Національного банку України постановляє: 1. Абзац четвертий пункту 1 постанови Правління Національного банку України від 03.06.2009 № 327 "Про звернення банків до Національного банку України за видами інструментів рефінансування" (із змінами) вилучити. 2. Пункт 6 постанови Правління Національного банку України від 16.06.2011 № 195 "Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку" вилучити. У зв'язку з цим пункти 7-10 вважати відповідно пунктами 6-9", - йдеться в повідомленні.
Вищевказаними пунктами передбачалося, зокрема, що банк може звертатися до Національного банку за операціями прямого репо не частіше ніж один раз на тиждень (раніше - не частіше одного разу на 15 днів) і тільки після завершення дії всіх попередніх договорів і виконання зобов'язань по них.
Цікаво те, що нова постанова НБУ повернула жваву дискусію в кулуари банкірів і юристів через різночитання у трактуванні документа. Так, ще наприкінці минулого тижня деякі учасники ринку витлумачили положення не як скасування обмежень на операції прямого репо, а як скасування взагалі практики операцій прямого репо - замість скасованого положення "нічого не було прийнято". "Нашим експертам здається, що зміни, внесені НБУ, неправильно інтерпретовані у ЗМІ. Пункт, який стосувався репо-операцій, був вилучений. Інакше кажучи, тепер їх проводити не можна, і це негативно позначиться на банках", - повідомили в одному з банків.
Проте, як роз'яснили в самому Нацбанку, постановою №48 регулятором були зняті обмеження на кількість звернень банків до центрального банку для проведення операцій, що передбачають "тимчасову" купівлю НБУ державних облігацій або банківських металів з портфеля банків.
Зазначене нововведення, як помічає радник ЮФ "Василь Кисіль і Партнери" Юлія Кирпа, має спричинити позитивні зміни для банківського сектора України, адже тим самим центральний банк країни розширив можливості комерційних банків для отримання рефінансування від НБУ. "Не можна сказати, що обмеження на операції прямого репо істотно ускладнювали життя банкам, але в той же час, звичайно, обмежували можливості останніх з рефінансування з використанням даного інструменту", - коментує директор казначейства банку "Національний кредит" Василь Невмержицький.
Однак з набранням чинності змін, за його словами, можна чекати істотного збільшення кількості цих операцій, оскільки такий інструмент відкриває банку шлях до оперативного управління своїм портфелем ЦБ. "Зняття обмежень не лише дозволить фінустановам, які мають портфелі цінних паперів, вирішити можливі труднощі з ліквідністю, але і зробить їх більш гнучкими в частині управління портфелем активів", - відзначає банкір.
Особливо актуальними нововведення регулятора здаються Олегу Іванцю, аналітику ІГ "Арт Капітал", з огляду на те, що в українській банківській системі останнім часом досить часто виникають кризи ліквідності тривалістю в один-два дні. Що часто пов'язано з фінансовим циклом, або валютним ринком. "У такі дні ці операції дуже знадобляться банкам. Криза миттєвої ліквідності, і взагалі ліквідність, зараз дуже контролюється з боку НБУ, тому потреба в грошах на день-два виникає у банків досить часто", - додає аналітик.
Крім того, за словами експертів, нововведення повинні посприяти і активному розвитку ринку цінних паперів, емітованих державою, - це робить їх більш затребуваними, як з боку великих кредитно-фінансових установ, так і дрібних банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас