Єврокомісія затвердила план щодо зниження залежності економіки ЄС від нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія затвердила план щодо зниження залежності економіки ЄС від нафти

Енергетика
293
Європейська комісія затвердила в понеділок стратегію, спрямовану на розширення використання поновлюваних ресурсів в європейській економіці.
"Європа повинна здійснити перехід до постнафтової економіки. Ширше використовувати поновлювані ресурси - це не просто одне з рішень, це необхідність", - заявила член Європейської комісії з наукових досліджень та інновацій Майре Гогхеган-Куїнн.
Вона представила журналістам в Брюсселі стратегію "Інновації на службі сталого економічного зростання: біоекономіки для Європи".
Гогхеган-Куінн пояснила, що термін біоекономіки, на яку спирається нова стратегія ЄС, позначає економіку, що використовує біологічні ресурси землі і океану, а також відходи для виробництва продуктів харчування для людей і кормів для тварин, для промислового виробництва та виробництва енергії. Цей термін, крім того, включає в себе поняття біотехнології для галузей сталого виробництва. Наприклад, відходи біологічного походження пов'язують з перспективою заміни хімічних добрив або переробки їх з метою отримання біоенергії.
За даними члена Єврокомісії, населення планети від 7 млрд людей до 2050 року зросте до понад 9 млрд. За той же час, за її словами, потреба в продуктах харчування та кормах зросте на 70%, а потреби в енергії - на 100%.
Як повідомила Гогхеган-Куінн, мова йде не про розробку нового європейського законодавства, а про те, щоб по-новому сфокусувати зусилля в єдиному міжгалузевому підході для вирішення цієї проблеми. Передбачається зміцнювати інноваційну складову економіки, орієнтованої на скорочення викидів парникових газів, працювати в галузях сільського господарства та рибальства, використовувати поновлювані біологічні ресурси в промислових цілях, забезпечуючи при цьому захист навколишнього середовища і збереження біологічного різноманіття.
План сконцентрований на трьох головних аспектах: відпрацювання нових технологій і процесів біоекономіки, розвитку ринків та конкурентоспроможності в секторі біоекономіки, спонукання відповідальних політиків і зацікавлених осіб згуртованіше працювати над цим завданням.
"Ми повинні сприяти переходу від суспільства, яке ґрунтується на вуглеводневому паливі, до "біосуспільства", використовуючи дослідження та інновації як двигун. Це піде на користь нашому навколишньому середовищу, нашій продовольчій і нашій енергетичній безпеці, а також майбутній конкурентоспроможності Європи", - сказала Гогхеган-Куінн.
За її твердженням, сектор біоекономіки в Євросоюзі вже має діловий оборот близько 2 трлн євро і забезпечує зайнятість понад 22 млн працівників, або приблизно 9% працездатного населення ЄС.
Гогхеган-Куінн також заявила, що до 2025 року кожен євро, інвестований Євросоюзом в дослідження та інновації для біоекономіки, приноситиме 10 євро доданої вартості.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас