Лавров: Росія сподівається незабаром узгодити газові питання з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавров: Росія сподівається незабаром узгодити газові питання з Україною

Енергетика
407
Росія розраховує, що незабаром вдасться узгодити газові питання з Україною, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, відкриваючи переговори зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком.
"Сподіваємося, що домовленості з газових справах будуть досягнуті незабаром на взаємоприйнятних умовах", - сказав міністр.
"Розраховуємо, що ми зможемо добре підготувати чергове засідання міждержавної комісії з урахуванням усіх питань, які назрівають, рішення яких ми домагаємося спільно з нашими українськими колегами", - додав він.
Як повідомлялося, Україна планує скоротити імпорт російського газу до 27 млрд куб. м в 2012 році.
Мінімальний річний обсяг газу, який Україна зобов'язана закуповувати у Росії, відповідно до контрактів від 2009 року, становить 33,3 млрд куб. м. Цей обсяг вираховується таким чином: річна конкретна кількість газу 52 млрд куб. з можливістю зниження на 20% до 41,6 млрд (мінімальна річна кількість). Принцип "бери або плати", як прописано в контракті, застосуються до 80% від мінімальної річної кількості - тобто до 33,3 млрд куб. м.
У 2011 році Україна імпортувала близько 40 млрд куб. м російського газу.
Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 р. підписали два контракти купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості.
Після приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російським урядом мита для поставок газу в Україну. Мито була обнулене, як наслідок, зниження склало 30% від контрактної ціни газу.
Україна веде з РФ тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти, підписані урядом екс-прем'єра Юлії Тимошенко, на думку Президента України Віктора Януковича - кабальними.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас