Експерти: Україна може втратити феросплавну галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна може втратити феросплавну галузь

861
Слідом за алюмінієвою промисловістю, Україна може втратити феросплавну галузь. Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко на прес-конференції на тему "Українська феросплавна галузь: підсумки 2011 року; перспективи на 2012 рік".
За його словами, сьогодні на українську феросплавну галузь впливає негативний синергетичний ефект. "Існує синергія позитивна, але в даному випадку неконтрольоване зростання імпорту феросплавів з одночасним підвищенням цін на електроенергію, спільно надають потужний негативний вплив на феросплавну галузь. Результатом такої синергії з негативною спрямованістю стало захоплення внутрішнього ринку іноземними виробниками і скорочення обсягів виробництва на вітчизняних феросплавних підприємствах", - зазначив Бутко.
При цьому він нагадав, що в Україні вже є приклади, коли енергоємні галузі, залишившись без державної підтримки, просто припиняли своє існування. "Не надання Запорізькому алюмінієвому комбінату диференційованого тарифу на електроенергію, призвело до того, що сьогодні з п'яти тисяч чотирьохсот співробітників підприємства, які працювали на ньому в кращі часи, залишилося тільки шістсот, з яких чотириста - охоронці. Я думаю це наочна демонстрація того, як держава піклується про енергоємні галузі. Не хотілося б думати, що феросплавну галузь спіткає доля алюмінієвої, але поки все до того йде", - підкреслив Бутко.
Він переконаний, що галузь, яка дає 1% ВВП України, не повинна залишатися без підтримки держави. "1% ВВП - це дуже істотно. У грошовому вираженні це понад 13 мільярдів гривень. Звичайно, небажання української влади вступати в конфронтацію з ЄС, який лобіює інтереси своїх виробників феросплавів, зрозуміле, але ж імпорт феросплавів зростає не тільки з країн Євросоюзу. Збільшується імпорт з Південної Кореї, Індії, Бразилії та Південної Африки", - зазначив експерт.
У свою чергу, виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев нагадав, що 9 лютого Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов УкрФА про визнання неправомірною відмови Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі розпочати антидемпінгове розслідування щодо імпорту феросплавів в Україну. "Таке рішення суду ставить феросплавну галузь в 2012 році на межу виживання. Уже зараз йде мова про подальше скорочення працівників феросплавних підприємств", - констатував представник УкрФА.
Що стосується зростання цін на електроенергію, то, за словами Кудрявцева, сьогодні енергетична галузь України опинилася фактично в одних руках. "Щось змінити в енергетичній політиці щодо феросплавних підприємств нам навряд чи вдасться", - підсумував він.
За даними УкрФА, частка імпорту феросплавів на українському ринку склала в 2011 році 54% (215 тисячі 853 тонни), тоді як в 2010 році імпорт становив лише 20% (74 тисячі 986 тонн). При цьому частка споживання українських феросплавів на внутрішньому ринку скоротилася з 79% (294 тисячі 385 тонн) у 2010 році, до 46% (180 тисячі 663 тонни) в 2011 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас