Вчені підтвердили безпеку хіміотерапії раку при вагітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені підтвердили безпеку хіміотерапії раку при вагітності

277
Бельгійські вчені дійшли висновку, що хіміотерапія злоякісних пухлин безпечна при вагітності і не вимагає її переривання.
Як передає Медпортал.ру з посиланням на MedPage Today, їхні висновки підтверджуються серією оглядів на цю тему, опублікованих в журналі The Lancet. Досі рак у вагітної жінки ставав причиною серйозної моральної дилеми: проводити лікування пухлини, що несе ризик для плоду, не проводити лікування, що наражає на небезпеку мати, чи переривати вагітність і лікувати рак.
Дослідники з Університетської лікарні Левена спостерігали за 70 жінками, які погодилися на лікування раку без переривання вагітності, та їхніми дітьми до досягнення ними дворічного віку. З'ясувалося, що ризик хіміотерапії пухлин не несе суттєвого ризику для майбутньої дитини, якщо лікування починали після того, як сформуються органи дитини, тобто приблизно з 14 тижня вагітності. Єдиним побічним ефектом виявилося те, що дві третини дітей з'явилися на світ раніше терміну - до 37 тижня вагітності.
Передчасне народження, як відомо, дещо знижує коефіцієнт інтелекту дитини (в середньому на 11,6 пунктів на кожен місяць недоношеності). Серед дітей, чиї матері приймали хіміотерапію, це зниження не перевищувало аналогічний показник у інших недоношених дітей, зазначають дослідники у своїй публікації в журналі Lancet Oncology.
Інші показники, такі як поведінка, загальний стан здоров'я, швидкість росту, слух і т.д., повністю відповідали віковій нормі. Крім того, вагітність не погіршувала прогноз матерів у порівнянні з невагітними жінками.
Отримані бельгійськими дослідниками результати підтверджуються низкою європейських оглядів в The Lancet. В цілому всі їхні автори сходяться на тому, що лікування раку не повинно служити показанням для переривання вагітності. Хіміотерапію треба лише відкласти до другого триместру, що, як правило, не має критичних наслідків для здоров'я матері. Операція ж не протипоказана на будь-якій стадії вагітності.
Одиничними винятками можуть бути рак крові і метастазуючий рак шийки матки. Перший - оскільки його діагностика та лікування при вагітності вкрай утруднені і часто небезпечні для плода. Другий - оскільки лікування спрямоване на область, де перебуває дитина, і, як правило, має включати як операцію, так і променеву та хіміотерапію. При цьому лікування раку шийки матки без метастазів, у тому числі хірургічне видалення регіональних лімфовузлів і самої шийки матки, можна проводити, не перериваючи вагітність, вважають вчені.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас