Вчені підтвердили існування океану на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені підтвердили існування океану на Марсі

48
Європейські та американські вчені підтвердили існування океану на Марсі.
Фахівці з інституту планетології і астрофізики Гренобля (IPAG) та університету Каліфорнії в Ірвіні (UCI) проаналізували дані, отримані європейським космічним апаратом Mars Express за два роки, передає Вести.
Дослідники вивчили верхній шар поверхні планети. Було встановлено, що ґрунт рівнин, розташованих в північних широтах, являє собою низькощільний матеріал.
"Ми визначили, що це осадові відкладення, можливо, містять у великій кількості лід, - заявив провідний дослідник Жеремі Мужин. - Це доводить, що раніше на цій території був океан".
Апарат Mars Express оснащений радаром MARSIS, який здатний вивчити шар ґрунту на глибині до 60-80 м.
"По всій цій глибині ми спостерігали осадові породи і лід", - сказав Вледек Кофман з IPAG.
Верхній шар ґрунту планети, який радар виявив за слабкою відбиваючою здатністю, є донні відкладення стародавнього океану, роблять висновок астрономи. Такі породи зазвичай мають низьку щільність і складаються з дрібних гранул, які утворилися під впливом води (рідина підточує ґрунт, несучи окремі шматки).
Вважається, що в історії Червоної планети було як мінімум два океани. Перший - 4 млрд. років тому, коли переважав теплий клімат. Другий - 3 млрд. років тому, коли в результаті посилення геотермальної активності підповерхневий лід розтанув, і вода, що утворилася, по підземних каналах наповнила низинні ділянки планети, утворивши єдиний океанічний простір.
Нові відомості дозволяють не тільки підтвердити сам факт наявності океану в минулому, а й визначити приблизне розташування і час, протягом якого він покривав поверхню Марса.
Нагадаємо, що 26 листопада минулого року новий марсохід NASA стартував до Червоної планети. Апарат MSL буде летіти до місця призначення 9 місяців. У серпні 2012 року він має опинитися в кратері Гейла.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас