iTrader: Інвестори розчаровані затягуванням вирішення "грецького питання" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

iTrader: Інвестори розчаровані затягуванням вирішення "грецького питання"

Фондовий ринок
176
У п'ятницю, 10 лютого, торговельна сесія на українському фондовому ринку завершилася падінням котирувань. Індекс Української біржі за підсумками торгів втратив 2,97% і закрився на рівні 1494,53 базисного пункту.
"Останній торговий день тижня завершився розчаруванням інвесторів у швидкому вирішенні грецького питання. Протягом дня ринки перебували на негативній території на тлі інформації про те, що міністри Єврогрупи вирішили відкласти надання пакету допомоги Греції до тих пір, поки парламент країни остаточно не погодить обіцяні заходи економії", - говорить Ігор Сабадаха, начальник інвестиційно-аналітичного відділу інтернет-брокера iTrader.
У самій же Греції назріває черговий політичний конфлікт. Міністр фінансів Греції тисне на політичних лідерів країни закликами погодитися на умови антикризового плану, в той час як по всій країні народ мітингує проти посилення бюджетної політики і скорочення витрат. На цьому тлі уряд Греції не зміг ухвалити рішення про скорочення бюджету і міністри фінансів єврозони відмовилися схвалити другий пакет фінансової допомоги. Додатковою мотивацією відмови стала відсутність гарантій, що партійні лідери продовжать дотримуватися своїх зобов'язань після квітневих виборів. Уже в ці вихідні грецький парламент повинен проголосувати за пакет антикризових заходів, а наступну зустріч міністри фінансів країн ЄС проведуть з урахуванням результатів голосування 15 лютого.
Додатковим негативом для ринків стали дані щодо промислового виробництва у Франції - в січні показник знизився на 1,4%, хоча аналітики прогнозували його скорочення на 0,8%. Нечисленна статистика США також не змогла підтримати покупців, які здавали свої позиції без бою. Дефіцит торгового балансу США виявився в грудні більшим, ніж очікувалося - $48,8 млрд проти - $48 млрд, а індекс настрою споживачів Мічиганського Університету впав до рівня 72,5 пункту проти очікуваного значення 74,3 пункту. Американські ринки ввечері відкрилися впевненим зниженням, індекси DJIA і S&P500 втратили більше 1% на початку торгів, європейські ринки до кінця дня також перебували в червоній зоні, основні індекси втрачали від 0,8% до 1,45%.
Український ринок як завжди болісно відреагував на зниження котирувань на західних майданчиках і зафіксував мінімум за останні вісім сесій, протестувавши рівень 1500 пунктів за індексом UX. Усі 15 акцій індексного кошика закрилися в червоній зоні. Лідерами падіння стали папери Укрнафти (-4,31%), банку Аваль (-3,94%), Ясинівського КХЗ (-3,9%) і Авдієвського КХЗ (-3,82%). Березневий ф'ючерс подешевшав на 3,54% і на закритті торгувався за ціною 1507 грн. Загальний обсяг торгів на українській біржі виріс і склав 183 млн. грн., частка термінового ринку склала 110 млн. грн.
Основною інтригою наступного тижня для інвесторів залишається вирішення питання про надання Греції фінансової допомоги в розмірі 130 млрд. євро, проте для цього грецький парламент в ці вихідні повинен проголосувати за скорочення бюджетних видатків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас