Італія планує створити власну газову біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія планує створити власну газову біржу

Енергетика
106
Італія, третій за обсягом споживач газу в Європі, планує створити власну газову біржу, щоб уникнути в майбутньому проблем з постачаннями, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяву міністра економічного розвитку, інфраструктури та транспорту Коррадо Пассери.
За словами міністра, що виступав напередодні на засіданні нижньої палати парламенту країни, Італії потрібні "структурні реформи", щоб уникнути надзвичайних ситуацій з постачаннями. За даними компанії Snam Rete Gas SpA, оператора газорозподільних мереж Італії, країна недоотримує газ з Росії з 27 січня.
Більшу частину газу, що споживається в країні, Італія отримує за довгостроковими контрактами з алжирською Sonatrach і російським "Газпромом" (РТС: GAZP). Національний газовий торговельний майданчик Puntio di Scanbio Virtuale не має популярності серед інвесторів через невеликий обсяг торгів, у порівнянні з голландською Title Transfer Facility, найбільшою на материковій Європі.
Пассера також запропонував "втрутитися в існуючі ринкові правила, щоб забезпечити більшу ліквідність і змагальність". "Незабаром ми представимо законопроект про створення газової біржі", - заявив міністр.
Через збільшення на тлі аномальних холодів споживання електроенергії міністерство промисловості Італії в вівторок санкціонувало запуск шести мазутних станцій Enel для скорочення споживання газу.
Для покриття попиту, що підвищився, країна збільшила відбір газу зі сховищ - при нинішніх темпах відбору їх вистачить ще на 20 днів. Однак країна ще не розпечатала свої стратегічні запаси газу.
Російський газ надходить до Італії через хаб в австрійському Баумгартені. Холоди і відсутність додаткових поставок з Росії викликали зліт цін на цьому торговельному майданчику: в середу ціна піднялася до $550 за тисячу кубометрів. Втім, це не межа: у вівторок газ на французькому майданчику PEG Nord коштував $653. Газ за довгостроковими контрактами "Газпрому" коштує зараз трохи більше $400.
Тим часом "Газпром" в четвер продовжив поставляти газ до Італії на рівні попередніх двох днів - 93,7 млн кубометрів, що на 13,3 млн кубометрів менше від потреби національного ринку в російському паливі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас