Росія через Азарова і Грищенка відновила "сирні санкції" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія через Азарова і Грищенка відновила "сирні санкції"

838
Керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко заявив, що він вирішив призупинити виконання домовленостей з приводу вирішення української "сирної проблеми", які були досягнуті в четвер на його переговорах з главою міністерства аграрної політики України Миколою Присяжнюком.
Оніщенко заявив Інтерфаксу в п'ятницю, що таке рішення прийнято у зв'язку із заявами щодо "сирної проблеми", які в п'ятницю зробили глава кабінету міністрів України Микола Азаров і глава українського МЗС Костянтин Грищенко.
"До отримання вичерпних пояснень цих заяв, ми повертаємо ситуацію на стан першої половини дня четверга (до переговорів з Присяжнюком). Тобто, ми визнаємо юридично нікчемними досягнуті домовленості до отримання вичерпних пояснень позиції виконавчої влади України", - сказав Оніщенко.
"Я ознайомився з цими коментарями, зробленими на лекції студентам. Позицію зовнішньополітичного органу України, викладену майже на вуличному фольклорі, можна пояснити втомою кінця тижня і хвилюванням від заняття, не властивого такій високій посадовій особі", - сказав Оніщенко.
"Коментар керівника виконавчої влади України повністю заперечує досягнуті домовленості з міністром сільського господарства. Міністр визнав існування проблем, і ми виробили комплекс заходів щодо нормалізації ситуації. Виникає питання - чи була компетенція у міністра сільського господарства України для ведення переговорів і прийняття рішень? Продемонстрований плюралізм думок сам по собі є проблемою, але ми готові почекати вироблення єдиного погляду на цю позицію всередині виконавчої влади України та визначення компетенції відомства, яке буде її висловлювати. Ми навіть готові до того, що подальші переговори щодо постачань сиру буде вести міністерство культури України", - заявив Оніщенко.
Нагадаємо, прем'єр-міністр України Азаров заявив, що Москва і Київ домовляться щодо проблеми постачань українських сирів, назвавши цю продукцію високоякісною. "Наші сири прекрасної якості. Там ніякої пальмової олії немає, але такі виверти є. В результаті такі бар'єри непотрібні створюються, але рано чи пізно ми домовимося, і ці бар'єри знімемо", - сказав він, виступаючи з лекцією в Латвійському університеті в п'ятницю в Ризі.
Азаров заявив, що останній конфлікт з РФ щодо постачання українських сирів "є звичайною практикою взаємовідносин великих торгових партнерів, коли компанії лобіюють в урядах різні обмежувальні заходи, намагаються захистити свій ринок".
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що від відсутності українського сиру в магазинах РФ програє російський споживач. "Здивували, м'яко кажучи, заяви керівника Росспоживнагляду щодо українських сирів... Від того, що сиру буде менше в російських магазинах, навряд чи виграє російський споживач", - сказав міністр у п'ятницю на лекції перед студентами Київського інституту міжнародних відносин.
Як повідомлялося, Росспоживнагляд почав вилучати з обігу в Росії і призупинив ввезення в РФ сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область). За словами голови Росспоживнагляду Геннадія Оніщенка, дана продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.
У четвер в Москві відбулися переговори голови Росспоживнагляду і міністра аграрної політики України. Була досягнута домовленість про те, що співробітники Росспоживнагляду будуть виїжджати в Україну для перевірки місцевих підприємств, що виробляють сири, які поставляються на територію РФ.
За словами Оніщенка, на зустрічі були вироблені заходи щодо врегулювання ситуації з якістю українських сирів та їх поставкою на територію Росії. Оніщенко раніше сказав, що в даний час припинені постачання на територію Росії українських сирів трьох виробників. Продукція, яка не відповідає вимогам чинного в Росії законодавства, в даний час, за словами голови Росспоживнагляду, вилучається з продажу.
За його словами, в 43 російських регіонах у продажу були виявлені українські сири. "Відібрано 258 зразків сиру, і за тими зразками, за якими завершилися дослідження, в десяти територіях визначалися факти фальсифікації сирів жирами немолочного походження", - зазначив голова Росспоживнагляду. Він підкреслив, що, якщо українська сирна продукція, яка не відповідає російським вимогам, буде продовжувати виявлятися на ринку РФ, її продовжать вилучати з обігу.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас