Перестарались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перестарались

Аграрний ринок
953
Несолодкі перспективи обіцяють українським виробникам цукру аналітики в цьому році. Згідно з даними ІК Dragon Capital, виробництво цього продукту в 2011/2012 маркетинговому році (вересень-серпень) досягло 2,33 млн. тонн при його внутрішньому споживанні близько 1,9 млн. тонн. При цьому з країни вивозиться досить скромний обсяг солодкої продукції - з початку маркетингового року експортували лише близько 6 тис. тонн. Перевиробництво вже вдарило по цінах, які залишаються поки досить низькими і не можуть окупити витрати на переробку. Галузеві експерти попереджають: якщо виробники не зможуть реалізувати плоди своєї праці в поточному році, цей сезон вони завершать зі збитками і суттєво знизять посівні площі буряку навесні.
Погода підклала свиню
Перевиробництво минулого року пояснюється двома причинами. З одного боку, сприятливими для буряку погодними умовами. З іншого, не менш сприятливими цінами на цукор в 2010-му, які і вплинули на рішення фермерів збільшити площі під буряком, а для власників це стало приводом запустити цукрові заводи, пояснюють в компанії "Астарта", яка сама останнім часом розширювала потужності. Ситуацію посилив імпорт в Україну сирцю в рамках квоти СОТ та імпорт білоруського цукру, нарікають гравці. Хоча аналітики не згодні з останнім. Сергій Наливка, директор консалтингової компанії ААА, стверджує, що білоруси пішли з ринку в минулому році після початку в їхній країні економічної стагнації і валютних проблем. Тому наші сусіди ніяк не можуть бути причетними до нинішньої ситуації. Коріння проблеми скоріше в тому, що компанії не прислухаються до прогнозів аналітиків і не відстежують, скільки цукрових буряків сіють їх конкуренти.
Більшу половину цукру у агрохолдингів закуповують, як правило, промислові підприємства. Тому поки його виробники не поспішають з пошуком додаткових варіантів, куди продати надлишки, і чекають підйому цін, який, за прогнозом аналітиків, відбудеться ближче до літа. До того ж, частину зайвого цукру вже викупив Аграрний фонд, зазначила Тамара Левченко, старший аналітик ІК Dragon Capital. Також виробники розраховують і на фермерів, які повинні зреагувати на низькі ціни на цукор в поточному сезоні і скоротити посіви цукрових буряків мінімум на 15% рік до року. Якщо посіви скоротяться, ціна на цукор знову може почати зростати, прогнозують експерти. Аналітик ІГ "Ренесанс Капітал Україна" Костянтин Фастовець і зовсім вважає, що цукор може зберігатися у виробників до наступного року, тому не бачить великої проблеми в тому, що в нинішньому році його виробили більше, ніж можна спожити і продати. Хоча попереджає, що рентабельність виробників за підсумками поточного року знизиться в середньому по ринку на 12%. Найбільша рентабельність за результатами 2011 року була у великих холдингів - на рівні 40% прибутковості за EBITDA. Найменша у тих, хто значно витрачається на логістику - на рівні 10%, підраховує Тамара Левченко.
У нинішній ситуації на руку виробникам було б збільшення експорту. Але через відсутність міжурядових домовленостей про квоту на поставки українського цукру і його низьку якість, що робить продукцію низькоконкурентних на світовому ринку, це поки нереально. Тож виробникам доведеться шукати варіанти, як прилаштувати надлишки свого товару на зовнішньому ринку.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас