Брудні гроші: автобізнес змусили моніторити клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брудні гроші: автобізнес змусили моніторити клієнтів

1823
Автодилерів зобов'язали реєструватися в Держфіномоніторингу і повідомляти про угоди понад 150 тис.грн. Якщо перше цілком законно, кажуть юристи, то про великі угоди дилери повинні повідомляти тільки якщо вважатимуть їх підозрілими.
Листи щастя
За даними Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД), на минулому тижні декілька українських автосалонів отримали листи з вимогою стати на облік в службі Держфінмоніторингу і надати низку документів, що стосуються продажу за готівкові автомобілів вартістю 150 тис.грн. і вище. Ці відомості нібито є необхідними для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.
Автори листа послалися на Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", який нібито передбачає подібні дії щодо суб'єктів господарювання, а також наказ Держфінмоніторингу №128 від 5 серпня 2010 р., що регламентує положення про здійснення фінансового моніторингу.
За словами гендиректора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олега Назаренка, для перевірки, серед іншого, були запитані такі документи, як договори купівлі-продажу за період 2010-2012 років, документи щодо ідентифікації клієнтів фізичних/юридичних осіб, резидентів/нерезидентів, виписки з банку, реєстр фінансових операцій і т.п.
Подібні вимоги є незаконними, впевнений Назаренко. За його припущенням, такі дії стали результатом неузгодженості в діяльності управлінь Держфінмоніторингу. "Ці вимоги швидше за все не були узгоджені з керівництвом служби і підписані головним спеціалістом одного з відділів Держфінмоніторингу. Я зустрівся з главою відомства, який підтвердив, що автосалони не зобов'язані повідомляти відомості про своїх клієнтів і можуть надавати такі дані на свій розсуд, і тільки в разі підозр у зв'язках з тероризмом або відмиванням брудних грошей", - зазначив голова асоціації.
Добровільний моніторинг
Вже через кілька днів після оприлюднення інформації про листи, Держфінмоніторинг дав офіційні роз'яснення. Як і передбачалося, ні про який примус стосовно дилерів мови не йшло. Кожен дилер вправі сам вирішувати, чи потрібно надавати у відомство дані про операцію і клієнта, якщо виникли підозри, що операція може бути пов'язана з відмиванням коштів або призначена для фінансування тероризму.
"Суб'єкт (в даному випадку - автосалон) самостійно приймає рішення про надання або ненадання інформації про фінансову операцію. Це виключно рішення суб'єкта при наявності підозр", - підкреслили у відомстві.
Насправді так звані "нові" вимоги до автосалонів, є зовсім не новими, бо це питання визначено законодавством ще в кінці 2010 року і не піддавалося ніяким змінам.
За Законом, нагадують у Держфінмоніторингу, автосалони повинні самостійно забезпечити процедури, що перешкоджають відмиванню брудних грошей та фінансуванню тероризму.
У свою чергу юристи зазначають, що хоча вимоги про реєстрацію цілком обґрунтовані, все ж норми закону про протидію відмиванню доходів досить розмиті і часто дозволяють держорганам зловживати своїми повноваженнями.
Реєструватися потрібно
За законом автодилери зобов'язані ретельно вивчати великі угоди. Стаття 6 зазначеного закону зобов'язує підприємців виконувати обов'язки суб'єктів первинного фінансового моніторингу у разі сукупності двох обставин: сума операції дорівнює або перевищує 150 тис.грн.; фінансова операція носить підозрілий характер.
"Варто звернути увагу, що відповідно до Закону, обов'язок підприємців збирати інформацію і повідомляти про підозрілі операції виникає в основному з моменту виникнення у них підозр щодо тієї чи іншої угоди. Угоди, які підлягають моніторингу, визначені у ст. 15 Закону, та крім конкретної суми повинні володіти одним або декількома з 16-ти ознак", - пояснила ЛІГАБізнесІнформ Тетяна Кузьменко, партнер AstapovLawyers International Law Group.
Водночас остання умова, що перетворює підприємця в суб'єкт фінмоніторингу, з наступних підзаконних актів зникла. Так, постанова КМУ від 25.08.2010 року №747 зобов'язує підприємця зареєструватися з моменту здійснення фінансової операції, сума якої перевищує 150 тис.грн., незалежно від ознак підозрілості такої операції.
Слідом за цим, відзначає юрист, Держфінмоніторинг у наказі від 05.08.2010 №128, а також у наступних листах підтвердив, що будь-який підприємець зобов'язаний стати на облік з дня здійснення операції на суму, що дорівнює або перевищує 150 тис.грн. готівкою.
"Сфера дії закону про протидію легалізації незаконних доходів спрямована не тільки на банки та фінансові установи, а й на ріелторів, адвокатів, аудиторів, нотаріусів, і включає, в тому числі, будь-яких суб'єктів підприємницької діяльності - фізосіб і юросіб.
Автосалони в даному випадку є суб'єктами господарської діяльності, які здійснюють час від часу операції на суму, що дорівнює або перевищує 150 тис.грн. готівкою. Таким чином, вимога прокуратури до автосалонів про необхідність реєстрації у Держфінмоніторингу є правомірною", - зазначають юристи.
Не переходити межу
Інформація про відносини майнового характеру входить у поняття особистого і сімейного життя громадянина, а тому є конфіденційною, каже Тетяна Кузьменко. При цьому збір, зберігання, використання та поширення такої інформації без згоди громадянина державою, юридичними та фізичними особами допускається виключно у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
"Очевидно, що, вимагаючи від підприємців ідентифікувати клієнта при здійсненні фінансових операцій на суму, що перевищує 150 тис.грн., державні органи будуть посилатися на норми закону, а також на інтереси національної безпеки та економічного добробуту.
При цьому гарантувати, що інформація про фінансову операцію клієнта залишиться конфіденційною і не буде використана податковими органами при визначенні доходів українців "непрямими методами", ні автосалон, ні навіть Держфінмоніторинг не може, адже мова йде про інтереси національної безпеки та економічного добробуту країни", - пояснили в AstapovLawyers.
Поки ж дилери, схоже, знайшли спільну мову з чиновниками. Так, 6 лютого ВААІД і Держфінмоніторинг України домовилися укласти меморандум про співпрацю. Найближчим часом сторони обіцяють провести спільний круглий стіл для роз'яснення вимог законодавства в сфері протидії відмиванню коштів.
Станом на 6 лютого 2012 року на облік в Державній службі фінмоніторингу стали 76 спеціально визначених суб'єктів, з них 53 - суб'єкти, які здійснюють продаж автомобілів (автодилери, автосалони та ін.). Протягом 2011 року ці компанії надали до Держфінмоніторингу України 208 повідомлень про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.
Протягом 2011 року Держфінмоніторинг перевірив 17 суб'єктів первинного фінансового моніторингу, в тому числі п'ять суб'єктів, які здійснюють продаж автомобілів. У I кварталі 2012 року відомство планує здійснити перевірку 11 суб'єктів, у тому числі двох, що здійснюють продаж автомобілів.
Денис Кацило
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас