НБУ вводить новий норматив для оцінки рівня захищеності інтересів вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вводить новий норматив для оцінки рівня захищеності інтересів вкладників

Казна та Політика
1025
Національний банк України (НБУ) затвердив поправки до інструкції про порядок регулювання діяльності банків, передбачивши введення з 1 січня 2013 року нового нормативу співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань банку (Н3-1), повідомляється на веб-сайті НБУ.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 28 грудня 2011 року (№ 479), яка була зареєстрована в Міністерстві юстиції 23 січня 2012 року.
Згідно з постановою, текст якої розміщений на веб-сайті парламенту, Н3-1 визначає достатність власних коштів банку для виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами. Нормативне значення Н3-1 має бути не менше 10%.
НБУ також відзначає, що для завершення розпочатих процесів капіталізації постановою № 479 банкам дозволено на період до 1 липня 2012 року враховувати в капіталі оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал.
Крім того, з урахуванням досвіду, набутого в післякризовий період, Нацбанком дещо переглянуті умови залучення в капітал субординованого боргу.
З метою підвищення рівня ліквідності банків та забезпечення своєчасного виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами вдосконалені підходи до розрахунку нормативів ліквідності, які впроваджуються з 1 липня 2012 року. Зокрема, змінами передбачено, що при розрахунку нормативу короткострокової ліквідності активи банку з кінцевим строком погашення до року зменшуються на суму сформованих під них резервів.
Крім того, НБУ змінив розрахунок нормативів інвестування і визначив порядок надання банкам дозволів Нацбанку на здійснення інвестицій з урахуванням чинних вимог щодо розміру регулятивного капіталу.
Згідно зі змінами, з 1 квітня 2012 р. норматив інвестування в цінні папери окремо по кожній установі визначається як співвідношення розміру коштів, які інвестуються в придбання акцій (паїв, часток) та інвестиційних сертифікатів до статутного капіталу, тоді як раніше - до регулятивного капіталу. Аналогічна зміна торкнулася механізму розрахунку нормативу загальної суми інвестування.
Крім того, з урахуванням постанови № 479 банкам забороняється виплачувати дивіденди чи розподіляти капітал у будь-якій формі, якщо такий крок призведе до порушення нормативу адекватності регулятивного капіталу.
НБУ відзначає, що зміна інструкції обумовлена положеннями закону щодо регулювання діяльності банків (№ 3024-VI), а також необхідністю удосконалення наглядових підходів до розрахунку окремих економічних нормативів. Зокрема, згідно з нормами закону № 3024-VI внесено зміни до критеріїв визначення пов'язаних осіб (інсайдерів) банків.
У Нацбанку очікують, що впровадження в практику таких змін буде сприяти поліпшенню якості регулятивного капіталу, підвищенню стійкості банків до негативних змін на ринку, захисту інтересів вкладників і кредиторів.
"Опрацювання нормативних змін здійснювалося за участю банківського співтовариства, включаючи банківські асоціації. До цієї роботи активно долучилася і нещодавно створена Незалежна асоціація банків України", - підкреслюється в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас