Лавринович заявив, що прохідний бар'єр 5% відповідає європейським нормам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавринович заявив, що прохідний бар'єр 5% відповідає європейським нормам

126
Сьогодні, 10 лютого, міністр юстиції Олександр Лавринович під час виступу у Верховній Раді заявив, що існуючий 5% прохідний бар'єр у парламент відповідає європейським стандартам.
"5% бар'єр відповідає європейським стандартам. В 11-ти країнах Ради Європи, де використовується пропорційна частина (виборчої системи) відсоток 5 і вище. Тому тут не можна говорити про те, що Україна щось феноменальне придумала", - заявив міністр, нагадавши, що багато країн, які вважаються молодими демократіями, наприклад, Польща, починали з 2% бар'єру в парламент, але в результаті прийшли до 5% бар'єру.
Він також підкреслив, що при встановленні прохідного бар'єру необхідно враховувати працездатність парламенту, який буде сформований за результатами виборів.
Крім того, Лавринович вважає можливим дозволити засудженим за нетяжкі злочини брати участь у виборах Верховної Ради.
Зокрема, депутат від фракції Партії регіонів Іван Попеску зазначив, що в останній резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ - ред.) висловлюється жаль щодо того, що в закон про вибори були включені положення, які обмежують право осіб, які мають непогашену судимість, балотуватися в депутати парламенту.
Регіонал задав питання міністру юстиції, чи можливо змінити у відповідній частині закон з огляду на те, що Конституція України також містить цю заборону.
"Те, що декларується, щоб особи, які засуджені за нетяжкі злочини, мали право брати участь у виборах, я не бачу тут якоїсь проблеми. Можливо, це і потрібно буде зробити, якщо під час роботи над змінами до Конституції буде така суспільна необхідність і консенсус. Я вважаю, що це абсолютно нормально, що такий крок буде зроблений", - відповів Лавринович.
При цьому він звернув увагу, що вилучити із закону про вибори норму про заборону особам з непогашеною судимістю балотуватися в депутати можна, але з огляду на те, що вона буде суперечити Конституції, це нічого не дасть. У той же час, зазначив урядовець, внести відповідні зміни до основного закону до початку передвиборчої кампанії Рада не встигне.
Нагадаємо, раніше Парламентська асамблея Ради Європи зажадала в законі про вибори народних депутатів України знизити прохідний бар'єр.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас