Мільйонери ощасливили українські банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільйонери ощасливили українські банки

Валюта
2843
32% заможних українців користуються послугою private banking в Україні.
Основна маса клієнтів private Banking в Україні складається з власників бізнесу. Так, згідно з першим дослідженням українського ринку private banking, представленим KPMG, частка клієнтів приватного банкінгу із загальної кількості становить близько 0,7%. У п'ятірку лідерів українського приватного банкінгу увійшли "УкрСиббанк", "ПриватБанк", "Альфа-банк", "ОТП банк" і "Райффайзенбанк Аваль". Експерти очікують, що в найближчі 3 роки зростання вітчизняного банківського ринку для мільйонерів складе 15%.
Як повідомили "Мінфіну" в KPMG, основну частку клієнтів private banking в Україні складають власники бізнесу - 44%, наймані керівники, топ-менеджери - 32%, державні службовці та знаменитості - 15% і 9% відповідно.
При цьому власники великого бізнесу, що формують групу заможних клієнтів, використовують приватний банкінг не тільки як інструмент збереження свого капіталу, але і з метою передачі його у спадок.
Варто зазначити, що частка 0,7% клієнтів private banking від загальної кількості клієнтів 13 українських банків, що взяли участь в дослідженні, протягом 2008-2010 років практично не змінювалася. Ці показники демонструють, що фінансова криза 2008-2009 років не підсилила бажання мільйонерів користуватися послугами private banking.
Хто він - банківський vip-клієнт?
У кожного банку є своє уявлення про те, яким капіталом повинен володіти покупець саме його послуг private banking. "Для того щоб вважатися і визнаватися private banking клієнтом, потрібно мати річний дохід від $10 тис. до $250 тис., - розповіла "Мінфіну" керівник групи з обслуговування фінансового сектора KPMG Тетяна Заморська. - Другий цікавий момент стосується активів під управлінням: клієнт повинен володіти сумою від $85 тис. до $500 тис. - це якийсь капітал, який він може передати банку".
Такі суми досить незначні, якщо порівнювати зі світовими стандартами, згідно з якими клієнт повинен мати у своєму розпорядженні суму понад $1 млн. "Сума може коливатися від $5 млн до $50 млн. В Україні зараз складно застосовувати таку сегментацію", - поділилася з "Мінфіном" керівник департаменту private banking "ОТП банку" Олена Колосвєтова.
В цілому, сума private banking активів п'яти українських банків станом на 31 грудня 2008 року становила 3,2% в загальній сумі активів цих банків. Уже в 2009 році частка vip-активів збільшилася на 0,5%, а на 31 грудня 2010 року склала 5,5%.
Таким чином, в Україні кількість заможних людей, які відповідають критеріям приватного банкінгу кожного конкретного банку, коливається від 10 тис. до 500 тис. осіб. Тобто vip-клієнтами українських банків є тільки 32% заможних українців.
За 2011 рік частка цих людей не змінилася, проте багато заможних громадян України і всього пострадянського простору зацікавлені в розміщенні приватного капіталу за кордоном, зокрема, в банках Швейцарії, Австрії, Сингапуру. Варто відзначити, що відсоткові ставки за депозитами в західних банках знаходяться на рівні 0,9% -2%, якщо відсотки перевищують зазначений рівень, вкладення вважається ризиковим. У той же час українські банки, які відчувають брак ресурсів, зараз пропонують депозити в середньому під 18-25% річних.
Лідери серед мільйонерів
Згідно з дослідженням KPMG, до п'ятірки лідерів private banking в Україні входять: "УкрСиббанк", "ПриватБанк", "Альфа-банк", "ОТП" і "Райффайзенбанк Аваль". Як зазначила Тетяна Заморська, незважаючи на суттєві переваги, банки-лідери також мають свої слабкі сторони: відсутність гнучкості в задоволенні запитів клієнтів, нестача професійних кадрів, а також досвіду в управлінні капіталом клієнтів, відсутність комплексних консультаційних послуг і продуктів фінансового планування для клієнтів.
"Проте недоліки безпосередньо пояснюються тим, що в Україні ринок private banking знаходиться на етапі свого становлення, - пояснила пані Заморська. - Як наслідок, такі недоліки притаманні всій банківській системі України, а не тільки лідерам сектора приватного банківського обслуговування".
Також слід зазначити, що потенційними претендентами на лідерство на ринку приватного банкінгу в Україні в найближчі три роки виступають банки з російським капіталом - "Сбербанк Росії" і "ВТБ". З українських банків в KPMG виділили "Дельта банк" і "ПУМБ".
"У російських банків без сумнівів є потенціал на українському ринку для захоплення лідируючих позицій. Крім того, вони володіють ресурсами, які можуть направити в необхідне русло", - вважає радник голови ради директорів "Дельта банку" Максим Шахалов. У той же час він зазначив, що українські банки мають перевагу, оскільки клієнтові важливо розуміти, де він зберігає гроші. "Потім уже клієнти думають про грошові ресурси", - сказав пан Шахалов. При цьому він додав, що з точки зору private banking невеликі банки також можуть надавати досить якісний сервіс. "Природно, їх небагато, тому ми їх не побачимо на карті лідируючих банків, але клієнти зможуть використовувати ресурс цих банків", - підкреслив Максим Шахалов.
Що з себе представляють послуги private banking в Україні?
Зараз лише незначне число банків може надати так звані "класичні" послуги приватного банкінгу, які можна отримати в офшорній зоні. Прийшовши в західний банк, український мільйонер може отримати такі послуги як управління активами, консьєрж, можливість інвестувати в різні куточки світу, в акції будь-якої компанії, наприклад Microsoft або Apple (див. матеріал "Мінфіну" - "Мільйон на збереження"). Заможний клієнт в якості активів може обрати для інвестицій нерухоме та рухоме майно, гроші, цінні папери, корпоративні права, цінні метали і дорогоцінні камені, предмети мистецтва, освіту дітей і так далі. Крім того, клієнт за необхідності може отримати консультацію та рекомендації, спрямовані на оптимізацію податків. Також він додатково буде винагороджений різними привілеями: дисконтні програми, доступ в VIP-зони, приватні ділові клуби та інше.
У свою чергу, сьогодні послуги українського приватного банкінгу в основному включають стандартні банківські операції, які проводяться в оншорній зоні: відкриття депозитних та обслуговування поточних рахунків, операції з обміну валюти та обслуговування елітних банківських карток. Така ситуація пояснюється тим, що напрямок private banking в Україні розвивається виключно на основі банківського роздрібного бізнесу.
Крім того, як зазначив начальник департаменту персональних банківських послуг private banking "УкрСиббанку" BNP Paribas Group Олексій Александров, метою бізнесу private banking є не спроба продати єдиний продукт якомога більшій кількості клієнтів, а навпаки, "продати якомога більше продуктів одному клієнтові протягом досить тривалого періоду часу".
Вибираємо персонального банкіра
Всі без винятку банки шукають вже готових професіоналів у сфері private banking і не бажають вкладати кошти в навчання випускників і молодих фахівців. У зв'язку з цим залучення нових кадрів учасники ринку планують здійснювати шляхом запрошення спеціалістів конкуруючих банків або переведення співробітників з інших відділень.
Слід зазначити, що в Україні в більшості випадків заробітна плата private banking менеджера становить від $1 тис. до $3 тис. При цьому в тих банках, де рівень заробітної плати складає менше $1 тис., передбачені щомісячні або щоквартальні бонуси для private banking менеджерів, які можуть компенсувати відповідну різницю. В середньому розмір щомісячної премії становить 20-30% від розміру заробітної плати, але може у виняткових випадках досягати і 200%.
"Основна мета бізнесу приватного банкінгу - виховати з персонального банкіра, що продає, персонального банкіра, що консультує, - зазначив пан Александров. - Так як банки, які швидше розуміють відмінності менеджера-операціоніста та менеджера-персонального банкіра, виходять на зовсім інший рівень роботи з клієнтами".
Мільйонерів буде більше
Як стверджують учасники ринку, в послугах private banking, які пропонують українські банки, українські мільйонери та мільярдери завжди будуть хоча б частково зацікавлені. Швидше за все, саме з цим і пов'язані прогнози банкірів щодо зростання попиту на послуги private banking в Україні. "У найближчі 3 роки очікуємо зростання ринку в середньому на 5-7%, - зазначила пані Заморська, - хоча деякі учасники оптимістично прогнозують зростання і до 15%".
Також слід зазначити, що міжнародними дослідженнями ринку private banking неодноразово підтверджено, що Україна є одним з найбільш швидкозростаючих ринків багатства в Центральній і Східній Європі. Проте багато банків, даючи досить оптимістичну оцінку зростання ринку приватного банкінгу в майбутньому, уточнюють, що очікувані кризові процеси у світовій та українській економіці можуть суттєво скоригувати ці прогнози.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас