Кучмі не подобається закритість переговорів з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кучмі не подобається закритість переговорів з Росією

Енергетика
471
Колишній президент (1994-2005) Леонід Кучма вважає надмірно закритими газові переговори між Україною і Росією.
Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Газета 2000".
"На мій погляд, не зовсім нормальною є ситуація, коли вже майже два роки ведуться переговори, а ми до сих пір не знаємо ні кола обговорюваних питань, ні умов можливого перегляду газових контрактів, ні способів можливого зниження ціни на газ - шляхом перегляду формули ціноутворення або використання механізму знижок", - заявив екс-президент.
Кучма зазначив, що закритість цих переговорів є однією з причин, через які Україна не отримує підтримки в процесі з боку європейських партнерів.
На його думку, Україна повинна чітко сформулювати підходи до вирішення питань у газовій сфері в цілому і під час переговорів з Росією з цієї проблематики зокрема.
Крім того, Кучма вважає, що необхідно відпрацювати реальну програму диверсифікації поставок енергоносіїв та зменшення залежності від зовнішніх джерел газопостачання.
"На жаль, ми в останні роки чуємо самі лише декларативні заяви, які до того ж часто суперечать одна одній. Яскравий приклад тому - постійно мінливі плани будівництва терміналу з прийому скрапленого газу, хоча економічна доцільність проекту для мене не очевидна", - сказав він.
Екс-президент також висловив думку, що слід уникати зайвої політизації переговорів щодо співпраці з Росією в газовій сфері, перевести їх в економічну площину і розглядати конкретні варіанти співпраці, які можуть бути цікаві обом сторонам.
"Судячи з усього, нині предмет переговорів вже не може бути зведений лише до доступу російської сторони до управління українською ГТС. Росію може зацікавити і низка інших активів. Зокрема, мова йде про енергетичні активи у вигляді регіональних газопостачальних компаній (облгазів), які можуть забезпечити прямий вихід "Газпрому" на кінцевих українських споживачів", - зазначив він.
При цьому, на думку Кучми, Україну, в свою чергу, може цікавити доступ до розробки родовищ газу на території Росії.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас