ЄК на наступному тижні запропонує прив'язати пенсійний вік до тривалості життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК на наступному тижні запропонує прив'язати пенсійний вік до тривалості життя

Казна та Політика
779
Єврокомісія на наступному тижні опублікує так звану білу книгу - документ з офіційними пропозиціями щодо реформування пенсійної системи в країнах ЄС. Одна з ключових рекомендацій - автоматичне підвищення пенсійного віку в залежності від тривалості життя в тій чи іншій країні. Крім того, автори документа рекомендують жорстко обмежити можливості дострокового виходу на пенсію.
Майже у всіх країнах ЄС поступове підвищення пенсійного віку вже передбачено законодавством. У більшості держав в 2020 році чоловіки будуть виходити на пенсію в 65 років, жінки - в 63-65. В деяких країнах планується і подальше підвищення віку для отримання державних виплат: в Німеччині - до 67 років, у Великобританії навіть до 68. Пропозиція Єврокомісії означає, що буде нова хвиля підвищень, а громадянам доведеться працювати все довше і довше. Зате вигода держави незаперечна: прив'язка до тривалості життя дозволить удвічі зменшити витрати на пенсійне забезпечення, пов'язані зі старінням населення.
Пропозиції Єврокомісії, однак, носять рекомендаційний, а не обов'язковий характер.
Остаточне рішення ухвалююють законодавчі органи тієї чи іншої країни. Якщо рекомендації єврочиновників будуть схвалені у всіх країнах, то визначення пенсійного віку буде більш справедливим, ніж зараз. Так, Німеччина вже не перший рік обурена тим, що, незважаючи на досить збалансований бюджет, вона встановила в перспективі один з найвищих рівнів пенсійного віку, тоді як в проблемних країнах з діркою в казні громадяни будуть працювати не так довго. Німецькі політики неодноразово закликали Грецію та інші проблемні країни підвищити пенсійний вік, щоб скоротити бюджетні витрати. Афіни в 2010 році затвердили підвищення на два роки, до 63 років, і заморозили розміри виплат, але, на незадоволення німців, в майбутньому пенсійний вік в Греції зросте лише до 65 років.
Пропозиції щодо пенсійної реформи Єврокомісія готувала вже давно. У липні 2010 року вона випустила так звану зелену книгу - список найбільш важливих проблем пенсійного забезпечення. Автори документа наголосили тоді, що якщо в 2010 році на кожного жителя ЄС старшого 65 років припадало четверо працюючих, то до 2060 року кількість працездатних на одного пенсіонера скоротиться до двох осіб. Протягом трьох місяців всі охочі (експерти, громадські та наукові організації, звичайні громадяни) могли залишити свої пропозиції та зауваження щодо пенсійного реформування на спеціальному сайті. Потім отримані повідомлення були вивчені і єврокомісари зайнялися розробкою вже офіційних рекомендацій ("білої книги").
Аналітики в цілому позитивно оцінюють ініціативу єврочиновників. "Пропозиція щодо прив'язки пенсійного віку до тривалості життя в цілому цілком розумна, оскільки вона враховує реалії. Населення не тільки живе довше, літні люди залишаються більш здоровими, ніж раніше, і цілком здатні працювати. При цьому, однак, важливо, щоб законодавці врахували можливості трудитися довше або менше для тих чи інших професійних груп", - сказав науковий референт Центру європейської політики Клаус-Дітер Зон.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас