"Нафтогаз" прокачає облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" прокачає облігації

Фондовий ринок
356
Судячи з усього, в уряді з кожним днем все менше і менше вірять в успіх переговорів з Російською Федерацією і "Газпромом" про зниження ціни на газ, що поставляється в Україну. Закладених в бюджет 2012 р. 12 млрд. грн. на збільшення капіталу НАК "Нафтогаз" (ці гроші використовуються для покриття дефіциту бюджету НАКу при закупівлях газу), очевидно, не вистачить на ці цілі - тому Верховна Рада схвалила законопроект народного депутата ПР Юрія Воропаєва, який дозволяє Кабміну купувати акції НАК "Нафтогаз" за рахунок облігацій внутрішньої і зовнішньої державних позик.
"Держава Україна в особі Кабінету міністрів зможе наповнювати статутний капітал одного-єдиного акціонерного товариства, яке називається "Нафтогаз України", облігаціями внутрішньої або зовнішньої державної позики, - сказав під час представлення закону пан Воропаєв. - Але вона зможе це зробити тільки в тому випадку, якщо ми схвалимо конкретний закон, в якому їй скажемо, яка кількість цих облігацій може бути направлена в цей конкретний статутний капітал. І це можна буде зробити тільки для цього конкретного акціонерного товариства".
Облігації внутрішньої позики вже більше півроку використовуються НАКом для покриття касових розривів (вони формуються через непрозору тарифну політику монополіста, а також різні ціни на блакитне паливо для різних споживачів. - ред). З місяця в місяць ситуація розвивається за одним і тим же сценарієм: НАК проводить операції РЕПО з держоблігаціями, за рахунок яких було збільшено його капітал, - зокрема, з "Дельта Банком", який рефінансує в НБУ отримані у газового монополіста облігації. "Така операція була зручна для всіх учасників, так як в результаті не проводиться емісія гривні - фактично НБУ спочатку направляв гривню "Дельта Банку", а потім забирав її у НАКу - вилучаючи з системи і продаючи валюту з резервів", - говорить голова правління одного з великих банків.
Однак, з яких би джерел в НАК не надходила гривня, за неї майже завжди потім купувалися долари з резервів НБУ, що в умовах зростання дефіциту торгового балансу і попиту на готівкову валюту не відповідало політиці збереження резервів, яку зараз сповідує Нацбанк. Саме в цьому слід шукати причини, з яких нардеп Воропаєв (він найчастіше виступає автором законопроектів, які ініційовані або погоджені в НБУ. - "і") вніс у свій законопроект поправку, яка дозволяє Кабміну збільшувати капітал НАК "Нафтогаз", у тому числі - валютними облігаціями.
За словами голови одного з великих банків, якщо уряд буде викуповувати акції НАКу, розраховуючись за них валютними ОВДП, це дозволить зменшити тиск на резерви НБУ. "Фактично, НАК буде проводити ті ж самі операції РЕПО, тільки з валютними держоблігаціями - їх банки зможуть купувати за валюту, якої у них зараз надлишок, - говорить банкір. - Звичайно, ставка прибутковості такої операції для комерційних банків повинна бути вищою від аукціонної ціни ОВДП (зараз 9,3-9,45% річних за 13 місячними паперами. - ред.), яку виставляє Мінфін на 0,5-1%".
Банкір вважає, що використання валютних ОВДП при капіталізації НАКу дозволить приблизно вдвічі знизити тиск на валютні резерви НБУ. Тобто, якщо за минулий рік НАК купив у Нацбанку валюти майже на $12 млрд., то в цьому сума може знизитися до $6-7 млрд. (при незмінній ціні на газ).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас