Кредити обійдуться дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити обійдуться дорого

Кредит&Депозит
1504
Вчора відбулося підписання кредитної угоди між Європейський банком реконструкції та розвитку та Укрексімбанком. ЄБРР виділить $50 млн. на кредитування проектів малого та середнього бізнесу в сфері енергоефективності та енергозбереження. За словами голови правління Укрексімбанку Миколи Удовиченка, максимальний розмір кредиту в рамках виділеного фінансування складе $3 млн. "Ми орієнтуємося на велику кількість позичальників, які зможуть отримати позики за цією програмою", - говорить Микола Удовиченко. Термін кредитування складе до п'яти років з можливим пільговим періодом.
Експерти позитивно ставляться до таких програм, звертаючи увагу на той факт, що залучення зовнішніх кредитів комерційними банками зараз практично припинено. "Зверніть увагу на новини - якщо раніше вони рясніли повідомленнями про укладені угоди з залучення кредитів з-за кордону, то зараз подібних новин одиниці", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Більше того, дані Національного банку свідчать про те, що комерційний сектор зараз активно повертає залучені в період кредитного буму 2004-2008 рр. позикові кошти: за даними регулятора, надходження валюти по фінансовому рахунку в банки склали $3,2 млрд., у той час як відтік капіталу перевищив $7,9 млрд.
В таких умовах фінансові проекти міжнародних фінансових організацій і банків стануть в 2012 р. мало не основним джерелом надходження валюти по фінансовому рахунку платіжного балансу. Зокрема, директор українського представництва ЄБРР Андре Куусвек повідомив, що банк може виділити в цьому році на кредитні проекти в Україні до $1,3 млрд., у тому числі і на декілька великих державних проектів в інфраструктурній сфері та енергетиці (наймасштабніший з них - кредитний проект з "Енергоатомом" на загальну суму до $1,85 млрд.). Європейський банк оцінив свої кредитні проекти на найближчий рік у сфері енергозбереження на аналогічну суму - до $1,3 млрд.
Раніше Єврокомісія оголосила про плани виділити до $210 млн. в поточному році, проте призупинила проект нібито у зв'язку з нецільовим використанням українською стороною кредиту в розмірі близько $40 млн. (виданого, до речі, також на реалізацію проектів у сфері енергозбереження. - ред.). Світовий банк і його молодша сестра Міжнародна фінансова корпорація планували виділити уряду і його агентам (СБ) і приватним компаніям (МФК) до $700-850 млн. в поточному році, в тому числі і у вигляді гарантій.
За оцінками пана Куусвека, середня вартість ресурсів ЄБРР для держави "була фіксованою, на рівні 1% річних". У той же час для комерційних банків в минулому році вона становила близько 8-8,5% річних. Таким чином, при середній маржі комерційних банків на рівні 4-5% ставка за кредитами для корпоративних позичальників становила близько 12-13,5% річних.
Компенсувавши відтік валюти по фінансовому рахунку платіжного балансу в короткостроковому періоді, позики міжнародних фінансових організацій (мабуть, за винятком кредитів Світового банку. - ред.) підуть з економіки - так як будуть витрачені на придбання імпортних товарів і технологій. Той же проект Укрексімбанку та ЄБРР пом'якшувальною умовою визначення проектів, які претендують на отримання кредиту на енергозбереження, називає закупівлю обладнання з заздалегідь визначеного переліку виробників - очевидно, не з України.
"Вимоги купувати певні товари імпортного виробництва часто існують в подібних кредитних угодах, однак у позичальників завжди залишається можливість купувати і українське обладнання - жорстких обмежень тут ніхто не ставить", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. За його словами, гроші від міжнародних фінансових компаній хоч і обходяться банкам дешевше від ставки залучення валютних депозитів, проте спрямовуються в економіку за конкурентними ставками. "Скрізь повинен бути бізнес", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас