Шойбле: Єврогрупа в четвер не розблокує пакет допомоги Греції на 130 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шойбле: Єврогрупа в четвер не розблокує пакет допомоги Греції на 130 млрд євро

Казна та Політика
308
Єврогрупа в четвер не прийме рішення про розблокування другого пакету фінансової допомоги Греції у розмірі 130 млрд євро, заявив міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле, чиї слова наводить агентство France-Presse.
"Результату не буде", - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів про рішення щодо Греції.
Раніше влада Греції повідомила про досягнення домовленості з міжнародними кредиторами щодо найважливішої умови отримання фінансової допомоги - заходів економії. За інформацією грецького державного телебачення, знайдене рішення дозволить знайти 300 млн євро, які спочатку планувалося заощадити на скороченні накопичувальної частини пенсій. Правоцентристська опозиція чинила опір цьому рішенню, що затримало переговори.
У свою чергу, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер сказав, що в питанні врегулювання боргу Греції залишаються неясності.
При цьому він додав, що перенесення рішення щодо Греції не є катастрофою, і висловив сподівання, що рішення може бути прийнято на наступному тижні.
У той же час голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка теж прибула на засідання Єврогрупи, схвалила домовленість грецької влади з кредиторами щодо нових, більш жорстких заходів економії.
"З Афін надходять дуже надихаючі новини", - сказала вона.
Греція поки не виконала ще однієї умови ЄС і МВФ - угоди про часткову реструктуризацію держборгу з приватними кредиторами.
Основна проблема, що перешкоджає укладенню угоди, в даний час, за повідомленнями ЗМІ, - протистояння між інституційними кредиторами Греції: МВФ і урядом Німеччини. МВФ вважає, що списання боргів приватним сектором буде недостатньо: у реструктуризації повинні взяти участі також Європейський центробанк і уряди країн єврозони. Однак у ФРН вважають, що платники податків країн валютного союзу вже віддали достатньо коштів Греції. Німеччина хоче отримати гарантії того, що кошти кредиторів витрачені не даремно, - влада Греції, на думку Берліна, має показати бажання піти на ще більше скорочення бюджетних витрат.
Щоб уникнути дефолту, який загрожує Греції вже в травні, країні необхідно отримати згоду від ЄС і МВФ щодо подальшої фінансової підтримки, а також домовитися з приватними кредиторами про списання боргів. Як очікується, обсяг списань складе близько 70%, а купон нових облігацій буде менше 4%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас