МВФ знову вимагає від Азарова підняти ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ знову вимагає від Азарова підняти ціни на газ

Енергетика
538
Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення ціни на газ для населення на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики на 58%.
Про це йдеться в листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем'єру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартиру МВФ у Вашингтоні.
У листі йдеться, що поточна енергетична політика України є неприйнятною.
"Занижена ціна на газ, що використовується населенням та комунальними підприємствами, підриває фінансові позиції "Нафтогазу" і сектора загальнодержавного управління, позбавляє стимулів для підвищення ефективності використання енергоресурсів та інвестування, а також забезпечує непропорційно високі субсидії для найбільших споживачів газу", - цитує документ УНІАН.
У зв'язку з цим Фонд пропонує українському уряду провести підвищення ціни на газ для зазначених груп споживачів.
При цьому, на думку фінансової установи, навіть після такого підвищення ціни населення і ТКЕ будуть платити менше 25% вартості імпортованого газу, а отже, уряду необхідно буде проводити подальше підвищення тарифів.
"Уряд повинен оголосити про графік подальшого 20% підвищення тарифів на газ, яке буде проходити один раз на півроку, до часу, поки не буде забезпечено повне відшкодування вартості ресурсу", - вважає МВФ.
У той же час МВФ рекомендує уряду України реформувати існуючу систему соціальної допомоги, при якій основна маса субсидій направляється на домогосподарства, що належать населенню з великими доходами.
У зв'язку з цим Фонд пропонує уряду ініціювати зміну законодавчих норм з метою уніфікації та оптимізації системи надання субсидій, які орієнтувалися на найбільш незахищені верстви населення.
Як відомо, 24-25 січня українська делегація перебувала у Вашингтоні на переговорах з МВФ. Очолював делегацію перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.
Також у складі делегації був новий міністр фінансів Валерій Хорошковський. Перед поїздкою Хорошковський заявив, що завданням візиту є поновлення програми співробітництва і "отримати кредит, якщо це можливо, перш за все, в рамках тієї програми, яка була підписана раніше, у нас там залишилося близько 10 мільярдів доларів".
Раніше повідомлялося про те, що в результаті досягнутих на початку листопада 2011 року домовленостей Україна і МВФ повернуться до перегляду програми співпраці після завершення газових переговорів з Росією.
31 січня прем'єр Микола Азаров заявив, що сподівається на розуміння в МВФ ситуації з тарифоутворенням, що є в Україні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас