ЄЦБ залишив базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося

Кредит&Депозит
128
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, що збіглося з очікуваннями аналітиків, повідомило агентство Bloomberg.
У січні європейський ЦБ також не змінював ставку, після двох знижень по 0,25 відсоткового пункту в грудні та листопаді. Минулого року банк двічі збільшував ставку на 0,25 відсоткового пункту - в квітні і червні.
Хоча 2 з 55 економістів чекали зниження ставки до 0,75% річних на засіданні в цей четвер, більшість експертів та аналітиків сходиться на думці, що ЄЦБ буде поки займати вичікувальну позицію, оскільки в наявності поява перших ознак "зелених паростків" у вигляді статистики щодо ділової активності в єврозоні та довіри інвесторів.
Темпи скорочення обсягів промвиробництва в єврозоні в січні 2012 року виявилися меншими, ніж очікувалося, свідчить остаточне значення індексу менеджерів закупівель (PMI) Markit Economics, що склало 48,8 пункту в порівнянні з 46,9 пункту в грудні 2011 року.
Попередня оцінка показника дорівнювала 48,7 пункту, і аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому не очікували її перегляду.
Значення індикатора нижче 50 пунктів свідчить про скорочення активності у виробничій сфері, вище цього рівня - про зростання активності.
Інфляція в єврозоні в січні залишилася на рівні 2,7%, що істотно вище таргетованого Центробанком регіону 2%. Підвищені темпи зростання цін також, мабуть, будуть сприйняті керівництвом ЄЦБ як причина для збереження статус-кво.
Разом з тим інвестори очікують від ЄЦБ сигналу про готовність до зниження вартості кредитування в березні до рекордно низького рівня - 0,75% або навіть 0,5% - у зв'язку з поглибленням боргової кризи в єврозоні.
Центробанк єврозони ще ніколи не опускав вартість кредитування нижче 1%, тому для деяких членів ради керуючих цей рівень представляє майже непереборний психологічний бар'єр, зазначають експерти. Однак до березня ЄЦБ також повинен буде підготувати уточнені прогнози динаміки ВВП та інфляції для єврозони, які, швидше за все, покажуть виправданість зниження ставок.
Єврозона, швидше за все, вже перебуває в стані рецесії, тому економісти все частіше говорять про березневе зниження відсоткових ставок у регіоні. За даними опитування Bloomberg, зменшення базової ставки до 0,75% в березні очікують 11 з 32 респондентів.
Згідно з грудневими оцінками ЄЦБ, ВВП 17 країн єврозони зросте в 2012 році на 0,3%.
Фінансові ринки також розраховують почути від голови ЄЦБ Маріо Драгі, традиційна прес-конференція якого почнеться о 17:30 МСК, чітку заяву щодо перспектив участі Центробанку в порятунку Греції.
"Ринки хотіли б, щоб ЄЦБ чітко дав зрозуміти, чи будуть його грецькі активи брати участь у програмі обміну держборгу країни, - зазначає старший економіст Nomura International по Європі Йенс Сондергаард. - Ми очікуємо, що Драгі поставлять запитання про роль ЄЦБ, але, на жаль, він навряд чи відповість на нього".
Аналітики також сподіваються зрозуміти із заяв М.Драгі, який обсяг трирічних кредитів ЄЦБ розраховує розподілити на другому подібному аукціоні, запланованому на 28 лютого. Європейські банки, імовірно, залучать в рамках програми Long-Term Refinancing Operation (LTRO) кредити на 680 млрд євро, свідчать дані опитування, проведеного Goldman Sachs. Дані інших опитувань варіюються від 400 млрд до майже 1 трлн євро.
В середині грудня ЄЦБ виділив 523 банкам єврозони рекордні 489 млрд євро терміном на три роки під 1% річних. У січні М.Драгі вже заявляв, що в другому раунді банківський попит буде нижчим, але "все ще залишиться високим, дуже високим".
Курс євро до долара США впав до 17:01 МСК у четвер до $1,3250 з $1,3275 на закриття ринку в середу, о 15:20 МСК пара євро/долар торгувалася на рівні $1,3276, раніше в процесі торгів євро піднімався до максимуму з 12 грудня 2011 року - $1,3313.
Банк Англії в четвер залишив базову відсоткову ставку на колишньому рівні в 0,5% річних, який є мінімальним з часу заснування британського ЦБ в кінці XVII століття.
Як вказано в прес-релізі ЦБ, Банк Англії збільшив обсяг програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів - з 275 млрд до 325 млрд фунтів стерлінгів (близько $513 млрд). Новий обсяг програми становить близько 20% ВВП Великобританії і більше чверті обсягу боргових паперів країни, що перебувають в обігу.
Обидва рішення співпали з очікуваннями ринку. Востаннє британський ЦБ змінював ставку майже три роки тому - в березні 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас