У Раді торг доречний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді торг доречний

2364
Новий парламентський сезон в Україні розпочався з сенсації. Нардеп Роман Забзалюк, що нещодавно вийшов зі складу БЮТ-Б, повернувся в рідну фракцію з докладною розповіддю про те, як саме його підкуповували члени більшості. Останні факт купівлі "тушки" заперечують, але скандал набирає обертів.
Другий день роботи 10 сесії нинішнього скликання парламенту спочатку сюрпризів не обіцяв. Оскандалений безперервним скандуванням опозиціонерів виступ президента політикум "переварив", чергові спроби декриміналізувати фатальні для лідерів опозиції статті Кримінального кодексу провалилися, але залишку парламентського дня не судилося стати млосним. Прес-конференція, що пройшла 8 лютого, Романа Забзалюка, який недавно мовчки покинув "бютівські" ряди, справила на інформаційний простір ефект вибуху бомби.
До представників ЗМІ "злегка екс"-бютівець вийшов з вражаючими і не найбанальнішими навіть для української політситуації одкровеннями. Роман Забзалюк розповів журналістам, що його відхід з фракції в грудні минулого року був частиною свого роду спецоперації з викриття "підступно-фінансових" планів більшості. За його словами, перехід на темну сторону повинен був принести йому півмільйона доларів "одноразового внеску" (з яких депутату встигли виплатити значну частину), а потім - 20-25 тисяч щомісячної "зарплати" плюс можливі "премії". "За продаж своєї совісті пропонуються скажені гроші. Мова йде про суму в розмірі 500 тисяч доларів відразу, потім щомісячна зарплата 20-25 тисяч, плюс надбавки за активну брехню проти опозиції", - поділився цифрами парламентарій. Переговірником з боку симпатиків правлячого табору, згідно з поясненнями депутата, був глава групи "Реформи заради майбутнього" Ігор Рибаков, чий голос схожий на голос людини, що брала участь в зафіксованій диктофоном розмові про купівлю-продаж, продемонстрованій Забзалюком під час прес-конференції.
Повідомлення Романа Забзалюка про те, що він "фактично ніколи і не виходив з лав команди БЮТ-Батьківщина" прозвучало досить вагомо, і тут же було підтримано його колегами по фракції. "Якби про цю спецоперацію знали всі в партії, то, ви ж розумієте, що все закінчилося б провалом. Про це знало вузьке коло людей в керівництві партії", - пояснив заступник голови фракції Сергій Соболєв. Непрямим підтвердженням "тимчасовості" відходу Забзалюка на "більшовицькі" хліба служать самі обставини його виключення з фракції. Нагадаємо, з БЮТ-Б Роман Забзалюк вийшов 23 грудня 2011 р. (в "Реформи заради майбутнього" він вступив дещо пізніше - 10 січня 2012-го). Показово те, що ні він, ні керівництво фракції (а саме в той час Івана Кириленка змінив Андрій Кожем'якін) фактично не коментували вчинок, який можна було розцінити як серйозний демарш. Провокаційності тому, що відбувалося, додавало те, що Забзалюка традиційно відносили до ядра БЮТ-активу (тієї його частини, яку зазвичай пов'язують з іменами Олександра Турчинова і самого Кожем'якіна), відданість політсилі він демонстрував неодноразово, в тому числі - беручи участь в парламентських боях за трибуну, тому саме його "зрада" мала всі задатки сенсації. Політологи оцінювали його відхід як серйозний зовнішній прояв внутрішніх конфліктів всередині фракції. Але, виходить, що "скринька" відкривалася складніше?..
Одним тільки урочистим поверненням навмисного блудного "сина" опозиціонери обмежуватися не збираються. За словами самого Забзалюка, те, що сталося з ним, повинна вивчити тимчасова слідча комісія. Пізніше його побратими по фракції уточнили, що матеріалами справи належить зайнятися Генпрокуратурі, куди як докази будуть віддані і пакети з грошима (раніше Роман Омелянович заявив журналістам, що отримані кошти можуть бути пущені на агітацію на користь "Батьківщини", але пізніше цей намір у фракції назвали жартом). "Це іронія і такий психологічний хід (розмови про агітацію, - "Подробности"). Природно, вони будуть оформлені як речові докази і будуть передані тоді, коли ми будемо розуміти, що вони не пропадуть, оскільки там відбитки пальців на цих пакетах, оскільки там три епізоди дачі хабара - 450 тисяч, 25 тисяч і ще 25 тисяч. Останні сьогодні вранці були передані. Це оформлено відповідними протоколами, вони будуть як речові докази в кримінальній справі. Потім ці речові докази підуть до бюджету, а там вже як бюджет розпорядиться", - уточнив нардеп Сергій Міщенко. У Генпрокуратурі вже готові прийняти сенсаційні докази. "Якщо Забзалюк направить нам офіційну заяву про те, що він говорив на прес-конференції, згідно з чинним законодавством протягом 10 днів вона буде розглянута - і він отримає відповідь", - повідомляється в заяві прес-служби відомства. А ось в парламентській більшості, схоже, не відразу визначилися, наскільки серйозно поставитися до подій.
Реакція більшої частини представників правлячого табору, що висловилися, і співчуваючих таким, на перший погляд, виглядає досить нервовою. Спікер назвав поширену інформацію "незмивною плямою" і зажадав розслідування всіх обставин. В "Реформи заради майбутнього", судячи з усього, спочатку хотіли від реакції утриматися. "Пару днів ми будемо розглядати будь-які версії з цього питання, а через тиждень ми побачимо, чи дійсно була розроблена блискуча спецоперація, яка не дуже в'яжеться з образом сьогоднішньої імпотенції БЮТу, чи було щось інше", - зробив спробу заінтригувати аудиторію член депутатської групи Тарас Чорновіл. Проте потім перша "напівофіційна" реакція, в якій розвивалася тема "Допомогли людині, що хворіє", все-таки була. "...Християнин і громадянин України Роман Забзалюк звернувся до групи зі смиренним проханням допомогти йому в лікуванні, яке потрібно провести в іншій країні, виходячи з того, що його товариші йому відмовили", - пролунав базовий варіант ще одного "реформатора" Володимира Каплієнка. Потім подібним же чином (у кількох заявах, що змінюють одна одну) висловився і сам Ігор Рибаков - зопалу додавши прохання повернути гроші, згодом, можна сказати, відкликане.
Якщо "Реформи..." видавали на-гора, швидше, результат роботи захисних механізмів, то у фракції, назва якої є практично синонімом парламентської більшості, відповідали на подразник набагато різноманітніше. Діапазон реакцій ПР відкриває повне неприйняття озвученого в стилі "Брехня і провокація!". "Весь час були звинувачення з боку депутатів БЮТ, що скуповують оптом і вроздріб, але ніхто ніколи цього не стверджував. Це просто слова, як ті золоті унітази, вкрадені мільярди на якихось коханок", - згадав колишнє нардеп Володимир Зубанов. Інший варіант реакції також має на увазі "провокаційні" оцінки, але все-таки трактує заяви Забзалюка вже трохи серйозніше - як масовану спецоперацію з дискредитації. "Я очікував і буду чекати подібних речей і іншого характеру, тому що коли відбулася зміна керівництва фракції і прийшли хлопці, які мислять не демократичними прозорими шляхами, а проведенням відповідних спеціальних операцій, і можуть провокувати до таких дій", - натякнув "регіонал" Володимир Олійник на СБУ-минуле Андрія Кожем'якіна. Нарешті, слова народних обранців із найбільшої фракції показують, що провокація, звичайно, провокацією, але контрзаходами і контраргументами (крім розповідей про збирання грошей з депутата за внеском) у більшості запастися не проти. Так, в ПР згадали про рішення КСУ, яке нещодавно зняло претензії до Леоніда Кучми, що виникли у справі Гонгадзе, тобто, про утруднену можливість використовувати як докази несанкціоновані записи.
Втім, юридичне з'ясування подробиць того, що можливо відбувалося, ще попереду. До того ж, деякі юристи попереджають: якщо все сталося саме так, як це описує Роман Забзалюк - постраждати може і сама "підсадна качка"... Поки ж навіть більшу увагу привертає політичний аспект скандальних подій. З точки зору представників правлячої партії, заяви Романа Забзалюка, швидше за все, будуть оцінюватися як елемент виборчої кампанії БЮТ. Не виключено, що свою роль вони дійсно зіграють. В усякому разі, вже одне тільки припущення про те, скільки можуть коштувати "правильні" голосування в парламенті з поправкою на число "тушок", виглядає цілком переконливо і породжує думки про ступінь легітимності і конкретних голосувань, і парламенту в цілому. Але головний "передвиборний" аспект того, що відбувається, полягає в тій частині оприлюднених в інтернеті записів переговорів, які якраз виборів і стосуються.
Поки автентичність "плівок Забзалюка" залишається під питанням (якщо вона взагалі колись з-під нього вийде), оцінювати зміст можливих розмов можна лише умоглядно. Але і для роздумів на дозвіллі вони дають багатий матеріал. Нагадаємо, в записах йдеться про стратегію скуповування рейтингових претендентів на перемогу в мажоритарних округах Західної України, готовність забезпечити за рахунок адмінресурсу по 50% результату і про підкуп членів дільничних і окружних комісій, які повинні бути делеговані від імені БЮТ. Навіть якщо зміст цих конкретних розмов не відповідає істині, ймовірну суть кампанії, що наближається, це не змінює.
"Адміністративно-передвиборні" можливості української влади демонструвалися на практиці неодноразово - і яскраві події 2004 року тому підтвердження. Крім того, завжди слід враховувати, що повернення до змішаної системи загрожує якраз тими ризиками, про які малоцензурно, але переконливо згадував голос одного зі співрозмовників. В українських реаліях, де місця в партійних списках розподіляються не надто прозоро і нерідко - безвідносно до політичних заслуг претендентів - адекватність пропорційної системи із закритими списками викликає серйозні сумніви. І все ж, можна припустити, що при гарній вправності зацікавлених політсил, навіть часткова "мажоритарка" дасть не менше, а то і більш серйозне спотворення волі виборців. На якій би стадії не здійснювалася гіпотетична вербування потенційних слуг народу - перед виборами чи вже в парламенті, уявити результат дозволяє досвід останніх "змішаних" парламентських виборів в 2002 році, за підсумками яких фракції мали зовсім інший формат, ніж можна було припустити за результатами голосування... І якщо ряд подій дозволяє замислитися про масштаби доречності торгу у Верховній Раді нинішнього скликання, то майбутнє наступного вже зараз виглядає не дуже обнадійливо.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас