Аналітики: Банк Англії займеться монетарною профілактикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Банк Англії займеться монетарною профілактикою

Валюта
208
Монетарна влада Великобританії, щоб уникнути початку рецесії в країні, планує "профілактично" збільшити підтримку національної економіки. На засіданні в четвер Банк Англії, швидше за все, ухвалить рішення наростити обсяги активів, що викуповуються в рамках програми кількісного пом'якшення, на 50 млрд фунтів стерлінгів (близько 80 млрд доларів), вважають аналітики.
В результаті такого заходу загальний обсяг боргових паперів на балансі британського фінрегулятора зросте до 325 млрд фунтів стерлінгів (приблизно 517 млрд доларів), що становить приблизно 20% від ВВП країни.
В рамках першого раунду програми кількісного пом'якшення, проведеного в 2009 році, британський ЦБ викупив активів на 200 млрд фунтів стерлінгів. При цьому під час другого етапу QE було викуплено активів на 75 млрд фунтів. Таким чином, до теперішнього часу баланс регулятора вже "роздувся" на 275 млрд фунтів стерлінгів.
Рішення про запуск програм кількісного пом'якшення, що вважаються нетрадиційним інструментом монетарної політики, щоразу приймалося на тлі погіршення динаміки ВВП.
Голоси скептиків, що наполегливо вказують на ризики початку нової рецесії у Великобританії, стали все виразніше лунати після виходу вкрай слабких даних щодо динаміки ВВП країни в четвертому кварталі.
За розрахунками Бюро національної статистики (ONS), економіка туманного Альбіону в жовтні - грудні 2011 року скоротилася на 0,2%, в порівнянні з липнем - вереснем. При цьому аналітики очікували меншого падіння показника - на 0,1%. Це зниження стало першим з кінця 2010 року.
Звертають на себе увагу і коментарі до даних, що вийшли. Зокрема, ONS зазначило, що поточне відновлення економіки є найповільнішим, в порівнянні з відновними періодами після трьох попередніх рецесій.
На думку багатьох експертів, тенденція стає більш зрозумілою, якщо проаналізувати дані в більш довгостроковому періоді. Так, протягом усього 2011 року економічне зростання в Британії було слабким і нестійким: перший квартал - 0,4%, другий - 0,0%, третій - 0,6%, четвертий-мінус 0,2%, загальний річний показник - 0,9%.
"Економіка все ще має справу з дуже складною кон'юнктурою, є переконливі причини для проведення Банком Англії подальшої програми стимулювання", - наводить агентство MarketWatch коментар аналітика IHS Global Insight Говарда Арчера.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас