Білоруську армію беруть на російське утримання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруську армію беруть на російське утримання

Казна та Політика
1059
З критикою на адресу влади Білорусі і РФ виступив лідер білоруського опозиційного руху "За свободу" Олександр Мілінкевич. За його словами, "просити гроші на фінансування армії - образа білоруських військових". Як пояснив Мілінкевич, "злидні білоруської армії - результат односторонньої орієнтації офіційного Мінська на Росію". Участь російського бюджету у фінансуванні білоруських збройних сил лідер "За свободу" вважає "ще більшою небезпекою, ніж перехід Білорусі на російський рубль". "Якщо армію незалежної держави буде утримувати інша країна - це бомба сповільненої дії під цією самою незалежністю і національною безпекою", - нагадав Мілінкевич. Він стверджує, що мова, по суті, йде про наймання білоруських військовослужбовців, і в подальшому це може закінчитися їх відправкою на Кавказ або в Середню Азію для захисту інтересів Кремля.
Скандал виник після того, як у вівторок президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з держсекретарем Ради безпеки Леонідом Мальцевим і міністром оборони Юрієм Жадобіним повідомив про участь Москви у фінансуванні білоруської армії. Лукашенко пов'язав це з необхідністю збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям, а також будівництва житла для них. За словами президента Білорусі, у двох країн практично спільна армія і завдання, що стоять перед нею. З цієї точки зору білоруський лідер вважає несправедливим той факт, що розмір грошового забезпечення військовослужбовців РФ і Білорусі відрізняється. Він повідомив, що вже доручив опрацювати питання підвищення грошового забезпечення не тільки військовослужбовців, але і співробітників всього силового блоку. За словами Олександра Лукашенка, проблем з фінансуванням не буде - російський президент Дмитро Медведєв обіцяв допомогти у виділенні додаткових коштів за рахунок РФ. Джерела в Кремлі та уряді РФ підтверджують, що подібний запит від Мінська надходив, проте поки конкретного рішення не прийнято.
Спостерігачі в Мінську вважають, що участь Москви у фінансуванні білоруської армії може привести до залежності збройних сил країни від інтересів Москви. Незалежний політолог Алесь Логвинець пояснив, що спроби офіційних кіл в Москві і в Мінську порівняти російсько-білоруське військове співробітництво з американською військовою допомогою Ізраїлю та Єгипту не витримує ніякої критики. На думку Логвінца, це пов'язано з тим, що військова допомога США не означає підпорядкування цих країн інтересам Вашингтона. "Американці не платять зарплати ізраїльським військовим, а американський президент не жалкує про розділеність нібито єдиної нації і не пропонує входження Ізраїлю до складу США 51-м штатом, а також введення долара замість шекеля", - нагадав він. Крім того, на думку політолога, закритість російського і білоруського режимів не дозволить забезпечити прозорість виділених коштів, що створить чимало можливостей для зловживань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас