Рада перейшла на крик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада перейшла на крик

Казна та Політика
1417
З зимових канікул народні депутати повернулися 7 лютого. Передостання для нинішнього скликання сесія стартувала з "вогником". У сесійній залі спікер налаштовував парламент на роботу, а президент розповів, як жити далі, незважаючи на спроби опозиції цьому перешкодити.
Ну, за роботу!
Про значимість 10 сесії Верховної ради VI скликання, що почалася 7 лютого, в політикумі почали говорити заздалегідь. Політичний сезон-2012 для депутатського корпусу важливий як ніколи, оскільки визначальною подією року для парламентаріїв стануть жовтневі вибори. Протягом найближчих шести місяців нинішньої сесії депутатам в "робітничо-передвиборному" режимі доведеться і відповісти на законодавчі запити центральної влади, і відреагувати на натяки зарубіжжя (а в Європі чекають, наприклад, новий КПК та пом'якшення закону про вибори), і в іміджевому відношенні себе не образити... Тобто, загалом і в цілому закласти гідну основу для останніх місяців роботи сьогоднішнього варіанту ВРУ, на яких неминуче позначиться "календарний збіг" з виборчою кампанією.
Можна сказати, що перший день роботи парламенту дійсно виявився яскравим відкриттям сезону. Глава ВРУ дав "підопічним" установку на роботу; депутати обговорили значущість майбутніх рішень; президент у виступі досить докладно розповів, чого він чекає від парламентаріїв, але вислухати його захотіли далеко не всі. Примітною особливістю виступу глави держави виявився "протестний" звуковий супровід. Повторюване опозиціонерами-"бютівцями" скандування "Юлі - волю!" президентським планам на промову не завадило, хоча їх реалізація і затрималася більш ніж на п'ять хвилин. Однак навіть після того, як Віктор Янукович почав зачитувати звернення до парламенту, методичне скандування не припинялося і в підсумку тривало весь майже сорокахвилинний виступ гаранта.
Показовий демарш опозиції прихильники і противники влади оцінили по-різному. Найспокійніше те, що сталося, сприйняв спікер. "Якщо озирнутися на історію взаємодії парламенту з президентом, то нічого дивного не відбулося. Згадайте, як Леоніду Кучмі приносили постоли, як Віктора Ющенка кілька разів не пускали до Верховної ради його ж соратники. Тому те, що сталося сьогодні, це була просто демонстрація хуліганства", - по-філософськи поставився до обставин проголошення президентської промови Володимир Литвин.
У Партії регіонів пишаються "витримкою і силою" лідера, а у вчинку опонентів побачили якусь ілюстрацію демократичності правлячого табору. "Коли представники опозиції почали свою акцію в залі, я спочатку трохи засмутився. Але насправді опозиція, яка два роки намагалася ліпити з нашої країни тоталітарну державу, а з президента - диктатора, сьогодні своїми діями перед лицем усіх дипломатів зруйнувала цей образ", - пояснив глава фракції ПР Олександр Єфремов, очевидно акцентуючи увагу на тому, що при "тоталітарних диктаторах" поводитись подібним чином опозиція не змогла б. А от самі опозиціонери вважають, що подібна зустріч має підтверджувати професійну неспроможність керівництва країни. "Те, яким чином сьогодні парламент прийняв президента, це вже навіть не червона лінія, це - вимога. До вас, як до влади, до президента Віктора Януковича: схаменіться. Подивіться, до чого ви довели країну", - заявив Арсеній Яценюк, знову "презентуючи" намір парламентської меншості розглянути проект закону про імпічмент.
Незважаючи на те, що перше засідання сесії почалося в такому не надто робочому режимі, глава ВРУ у досить тривалому виступі кілька разів повторив тезу про обов'язок депутатів ударно попрацювати саме в цьому році - щоб і з загальносвітовими викликами впоратися, і реформаторські плани президента та уряду не підвести, і на запити народу відповісти. "Ми не можемо дозволити собі розкіш оголосити перерву в житті держави на час виборів. Це неприпустимо. Завдання завдань - утримати Верховну раду в робочому стані, не спровокувати масштабні конфлікти і політичні війни. Інакше країну після виборів не зберемо", - напучував Володимир Михайлович потенційно несвідомих колег. У чому близько до тексту повторив одну з ключових тез глави держави. "Уже стало традицією негативне завмирання розвитку держави в рік виборів, переважання політичних шоу і порожніх популістських обіцянок. Тому я вважаю, що незалежно від партій, кольорів прапорів, необхідно врахувати особливості 2012 року - і, як кажуть, ніяких "канікул" в країні не повинно бути під час виборів. Потрібно всім працювати разом", - наполягав перед цим президент.
Благополуччя всім і кожному
"Змістовний і конструктивний виступ" (використовуючи формулювання Олександра Єфремова) глави держави тему виборів і спільних зусиль задіяв вже у фіналі. А до цього заглушуваний опозицією спіч можна було розділити на кілька умовних частин, "перебираючи" які гарант згадав про колишні досягнення і анонсував прийдешні.
Як і у випадку з іншими публічними виступами останнього часу, свою промову Віктор Янукович почав з оцінки непростої ситуації, яка, проте, повинна вирішитися на краще. "Україна, як весь світ, перебуває в складних економічних умовах. Важко, іноді з затримками і помилками, але ми почали рух до модернізованої і успішної держави", - зазначив президент. Перерахувавши успіхи попереднього року та озвучивши стандартний набір приємних макроекономічних показників-2011, лідер держави не упустив можливості пройтися по тих, "хто сьогодні, в запалі політичної боротьби, продовжує стогнати і породжує розчарування в завтрашньому дні, в дієздатності влади, в життєздатності країни, нарешті - у своїх власних силах". Потім же глава держави попередив, що "в економічному плані цей рік буде дуже непростим" і докладніше зупинився на планах Банкової.
"Плановий" зміст виступу президента легко поділявся на два напрямки: розповіді про те, чим правлячий табір збирається зайняти країну в цілому і які конкретні зміни будуть, скоріше, адресовані кожному громадянину, "свободи і можливості, робота та соціальне забезпечення" якого повинні знаходитися в фокусі устремлінь влади - що в передвиборний рік дивним і не здається.
Робота на благо держави в цілому, за словами гаранта, торкнеться, в першу чергу, п'яти основних напрямів. Це енергозбереження, "розвиток національного виробництва на основі ефективної політики імпортозаміщення і посилення експортного потенціалу", розвиток транспортної галузі, "реалізація нової аграрної політики" (де головний крок - схвалення багатостраждального закону про ринок земель) та реформа ЖКГ. У будь-якому разі Віктор Янукович не надто докладно, але досить конкретно пояснив, які саме закони він чекає від Верховної Ради.
На відміну від структурованої до "по-перше/по-друге" розповіді про базові плани, умовний розділ "Для всіх і кожного" мав уже більш вільний характер і, схоже, одночасно адресувався як народним депутатам, так і потенційним виборцям. Для початку президент гарантував перегляд бюджету на користь регіонів і чимало уваги приділив питанню легкості ведення справ в Україні, пообіцявши при цьому вкотре велику дерегуляційну кампанію і покритикувавши податківців за тиск на бізнес. До числа озвучених "навколоекономічних" намірів можна віднести і плани щодо детінізації економіки (в тому числі - за допомогою нового Митного кодексу), і обіцянку досягти "нової якості держави та державних послуг", і неконкретизований поки порив "попрацювати разом з вами (з парламентом, - "Подробности") над тим, щоб правоохоронці змінювали ставлення до підприємців"... Інший пласт обіцянок мав більш "соціальну" орієнтацію. Віктор Федорович згадав про реформування медицини та освіти (недавня діяльність уряду в останньому напрямку була навіть названа "антиприкладом" таких реформ, якими вони повинні бути), про необхідність підвищувати соцстандарти і розвивати ідеали пенсійної реформи. Крім іншого, парламентаріям доведеться доповнити останню законами, що забезпечують "поступовий перерозподіл ставки внеску на пенсійне страхування між роботодавцем і працівником" - про що вже давно говорилося. Ще один анонсований главою держави "соціальний" момент також відноситься до гаряче обговорюваних. "...Саме в цьому році ми повинні відпрацювати і почати впровадження дієвої та справедливої системи адресної соціальної допомоги. Країна - це, як кажуть, не казарма, де всі отримають трохи і порівну. Кожен співвітчизник повинен відчути, що піклуються саме про нього і про його сім'ю, а допомога повинна бути справедливою і добре прорахованою", - розповів президент. Чи означає це, що і в Україні монетизація пільг не за горами?..
Пояснивши, як саме має змінитися життя громадян на краще (якщо, звичайно, всі гіпотетичні зміни будуть розцінені як "на краще"), глава держави торкнувся і насущних внутрішньо- і зовнішньополітичних питань. Згадка про майбутні вибори виразилася не тільки в планах відмовитися від "канікул". Хоча саме таке формулювання президента сприяє роздумам. Можна припустити, що заборона на припинення активної державницької діяльності торкнеться тих членів Кабміну, які потраплять до списків або захочуть балотуватися по "мажоритарці". Зазвичай перебування "при виконанні" кандидатів, докладно висвітлювати діяльність яких ЗМІ зобов'язані за службовим обов'язком, розцінюється як виразний конфлікт інтересів. Але чи буде так в 2012-му, коли сам президент заповідав працювати?
Інший привід прорекламувати перемикання в робочий режим гаранту дало зростання протестної активності в її політичному напрямку. "Я хочу звернутися до опозиційних фракцій - повертайтеся в парламент. Рятувати країну на майданах неможливо - ми це з вами знаємо", - переконаний Віктор Янукович. При цьому навіть в опозиціонерів є можливість "працювати над розвитком країни" не відволікаючись на проблеми - президент переконаний, що загальна підготовка закону про вибори є ознакою існування "широкого консенсусу", і у депутатів "є можливість підготуватися до виборів спокійно, без потрясінь і конфліктів".
Щоб потрясінь і конфліктів було поменше, Віктор Федорович порекомендував всім політсилам взяти посильну участь у підготовці проекту нової Конституції. "У цьому контексті хочу привернути вашу увагу до вирішення президента про створення Конституційної асамблеї. Я вважаю, що конституційний процес - надзвичайно відповідальне завдання для всіх нас. Скільки можна вирішувати долю країни, як кажуть, на нічних засіданнях? Скільки можна довіряти це питання лише окремим політичним лідерам?", - закликав президент парламентаріїв, які прохолодно поставилися до правил передконституційної гри. Тема конституційних змін останнім часом у виступах можновладців звучить все частіше. Торкнувся її і Володимир Литвин - причому в багатозначному контексті "ПАРЄ вимагає".
Президент, в свою чергу, тему можливих санкцій безпосередньо не піднімав. Згадавши про символічну значущість Євро-2012, що наближається, глава держави урочисто відзначив, що дружба з ЄС для України - "безальтернативна". "У той же час ця подія (чемпіонат Європи, - "Подробности") ще раз переконує нас в невід'ємності України з європейським простором. Наш шлях в Євросоюз - безальтернативний. Чекаю від законодавців серйозної і продуктивної роботи з правового забезпечення нашого інтеграційного процесу", - досить обтічно сформулював побажання гарант. Що цікаво, згадавши про ЄС, Віктор Янукович майже не відгукнувся про альтернативний вектор. Протягом всього виступу президент жодного разу не торкнувся відносин з Росією, хоча декілька тем (включаючи і енергозбереження) це дозволяло. Східний фронт ж в цілому згадувався один раз: в контексті зон вільної торгівлі - але й тут крім країн СНД неминуче "сплив" ЄС... Видана парламенту установка на дотримання європейських цінностей, ймовірно, повинна послужити прикладом шанобливого ставлення правлячого табору України до думки Брюсселя. У всякому разі, окремі пункти виступів і президента, і спікера служать свого роду "Нашою відповіддю Чемберлену" в особі ПАРЄ та функціонерів Єврокомісії. Крім того, 7 лютого в сесійній залі прозвучало й чимало обіцянок, приємних вуху можливого виборця. А, як мінімум, часткова реалізація описаного нагромадження планів була урочисто покладена на плечі парламентаріїв - включаючи і кричуще з цим незгодних. Деякі часові можливості для цього у нардепів поки є. Залишилося знайти бажання?
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас