Казна що — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казна що

Казна та Політика
1305
Початок 2012 року ознаменувався новими "рекордами" у видавлюванні владою коштів з економіки в бюджет. За підсумками січня до Загального фонду держбюджету надійшло 18,1 млрд грн., про що Казначейство на своєму сайті повідомило виключно оперативно - вже в перший робочий день лютого.
З одного боку, відносно січня 2011 р. приріст дійсно склав істотну величину - 15,5%. З іншого - січневі надходження виявилися істотно меншими не тільки від минулорічних грудневих, але і надходжень за будь-який місяць другого півріччя 2011 р.
Ще один показовий факт: видавлювати податки всередині країни стає все складніше. Якщо збір платежів, контрольованих ДПСУ, без урахування відшкодування ПДВ все ж зріс, у порівнянні з січнем 2011 р., на 6,1%, то сальдо надходжень виявилося навіть скромнішим від торішнього на 0,3 млрд грн., або 3,3%.
Жоден з трьох основних "внутрішніх" податків (ПДВ, податок на прибуток та акцизний податок), по суті, не показав приросту надходжень у порівнянні з січнем минулого року.
Мабуть, саме в січні проявилися наслідки тієї грошової дієти, на яку влада посадила економіку в IV кварталі з метою стримування цін і зростання курсу іноземних валют.
Волею-неволею уряду довелося перенести центр докладання зусиль зі збору коштів на кордон, а також розраховувати на платежі Національного банку. Втім, довготривалою опорою такі джерела надходжень навряд чи можуть бути, що, до речі, було наочно продемонстровано в 2008 р.
Дивно, але на цьому не дуже сприятливому тлі Мінфін і ДПСУ не стали скорочувати обсяги відшкодування ПДВ, що взагалі є їхнім улюбленим прийомом, що застосовується для поліпшення показників виконання бюджету.
У січні на рахунки платників було перераховано майже 3,6 млрд грн. - Це відповідає середньомісячному показнику минулого року. Це дозволило в черговий раз скоротити загальні залишки невідшкодованого ПДВ і бюджетну заборгованість.
Втім, вони як і раніше мають мало спільного з цифрами, якими продовжують жонглювати в ДПСУ, говорячи про "активні залишки". В "пасивних" на сьогодні заховано понад 3/4 загальної суми. Причому нехитрим способом: за допомогою закладу ОРД виписки "лівих" податкових повідомлень-рішень (значна частина яких згодом скасовується навіть дуже лояльними до податківців судами) і т.д.
А от зростання надходжень ПДФО є аномальним і може пояснюватися хіба що збільшенням зарплат держслужбовців - насамперед співробітників силових відомств.
Владислав Третьяк
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас