Декабристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Декабристи

1687
Минулого тижня були оприлюднені фінансові результати роботи банківського сектора за підсумками 2011 р. Як виявилося, в грудні фінустанови задекларували збиток майже на 3 млрд грн.
В результаті негативний фінансовий результат банківської системи склав 7,7 млрд грн. Для порівняння: в 2010 р. збиток перевищив 13 млрд грн. Примітно, що в листопаді минулого року банківська система заробила 300 млн грн.
Незважаючи на це, БІЗНЕС передбачав погіршення показників у грудні, оскільки банки традиційно намагаються показувати (відображати) проблеми під кінець звітного періоду кварталу (року). Так сталося і цього разу. Деякі фінустанови сформували додаткові резерви і збільшили свої втрати.
Власне, найбільшу лепту в грудневий збиток по системі в цілому внесли три банки з іноземним капіталом. Лідером за рівнем збитковості традиційно став УкрСиббанк, в грудні його негативний фінансовий результат склав 1,6 млрд грн. Таким чином, загальний збиток цього банку за підсумками року досяг 3,7 млрд грн.
За три останні роки (2009-2011 рр.). втрати обчислюються 8 млрд грн. (тобто $1 млрд). Для компенсації збитків материнська група BNP Paribas змушена постійно вливати додатковий капітал в українську "дочку". В кінці минулого року "статутник" УкрСиббанку отримав чергові 1,4 млрд грн.
Проте банк поступово згортає діяльність в Україні: за 2011 р. його сукупні активи скоротилися на 29%, до 32,8 млрд грн. За цим показником банк опустився на 9-ту позицію в рейтингу. Минулого тижня також стало відомо, що міжнародне рейтингове агентство Moody's відкликало рейтинги УкрСиббанку.
Майже 500 млн грн. в грудні минулого року втратив Сведбанк, який в 2009 р. зазнав рекордних збитків в розмірі понад 4 млрд грн., а в 2010 р., здавалося, вийшов на прибуткову діяльність. Як відомо, зараз цей банк знаходиться в процесі згортання роздрібного бізнесу в Україні.
Негативний фінансовий результат (360 млн грн.) задекларував у грудні також банк "Форум", що призвело до підсумкових втрат за 2011 р. майже 780 млн грн.
Нагадаємо: цей банк був у числі лідерів за збитковістю і за підсумками 2010 р. За результатами роботи в минулому році Нацбанк виключив його з групи найбільших фінустанов за класифікацією регулятора.
Примітно, що всі три вищевказані банки знаходяться в процесі розчищення балансів від проблемних кредитів, у тому числі за рахунок продажу та списання безнадійних активів.
Справедливості заради відзначимо, що кількість збиткових банків за підсумками 2011 р. все ж скоротилася майже вдвічі - до 30 фінустанов. У той же час близько 60 банків задекларували суто символічний прибуток - менше 1 млн грн. І лише невелика група банків в грудні продовжила нарощувати капітал.
Лідером за цим показником в 2011 р. став ПриватБанк (1,4 млрд грн.), за ним ідуть "ОТП Банк" і "ВТБ Банк" (кожен по 580 млн грн.), Ощадбанк (530 млн грн.) і "Дельта Банк" (470 млн грн.).
Банкіри вкотре висловлюють сподівання, що в 2012 р. банківський сектор нарешті зможе вирішити проблеми, викликані кризою 2008-2009 рр., і вийти на прибуткову діяльність.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас