Євросоюз припинив виділяти кошти на реалізацію реформ в Украине — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз припинив виділяти кошти на реалізацію реформ в Украине

Казна та Політика
4869
Вчора посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив про припинення фінансування реформи української державної служби. В Єврокомісії уточнили, що проблема має системний характер - зупинені всі програми бюджетної підтримки обсягом понад 160 млн євро на рік. Одним із приводів для прийняття такого жорсткого рішення стало використання 31 млн євро на будівництво, як стверджують у Брюсселі, ліній електропередачі до електростанцій, які контролює перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. В адміністрації президента обіцяють розібратися у проблемі, що виникла.
Про складнощі з виділенням Україні фінансової допомоги Жозе Мануель Пінту Тейшейра повідомив в інтерв'ю агентству "Лігабізнесінформ". За його словами, проблеми були викликані внесенням змін до закону "Про державну службу". "Цей закон не відповідає європейським стандартам. Ми наполягали на тому, що він не повинен бути підписаний. Тепер ми призупинили програму на 70 млн євро, тому що не можемо здійснювати її, коли навіть основне законодавство не відповідає нашим стандартам", - заявив посол.
Високопоставлений представник Єврокомісії (ЄК) в бесіді роз'яснив, що проблеми набагато масштабніші - припинена реалізація всіх секторальних програм бюджетної підтримки, в рамках яких Києву виділялося безоплатне фінансування. Закон "Про держслужбу" став лише формальною причиною для пред'явлення претензій, головною ж проблемою в Брюсселі вважають неефективний розподіл коштів, що надаються.
Як повідомлялося, минулого року ЄК вже заморожувала співпрацю з Україною після того, як парламент схвалив, а президент підписав зміни в закон про держзакупівлі, що суперечать рекомендаціям Євросоюзу. Влітку закон був відкоректований, що дозволило відновити фінансування. Однак, як з'ясувалося вчора, перший же транш показав системні проблеми в освоєнні Києвом європейських грантів.
"У вересні (2011 року. - ред.) ми перевели 31 млн євро, які повинні були піти на програми енергозбереження. Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередачі, які зв'язали сонячні електростанції (СЕС) в Криму та Одеській області з загальною енергетичною мережею країни. Вам повинно бути ясно, про які СЕС йдеться, адже в Україні не так багато станцій, що мають відношення до Андрія Клюєва", - розповів європейський чиновник. Слід зазначити, що головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія Activ Solar. Менеджером з її розвитку є син першого віце-прем'єра - Богдан Клюєв. Отримати коментар Андрія Клюєва вчора не вдалося.
В результаті припинення фінансової підтримки з боку ЄС Київ не зможе отримати значні суми. "На 2012 рік Україна вже попросила 88 млн євро. Ще 79 млн євро будуть офіційно заявлені найближчим часом, оскільки Київ виконав секторальні критерії для їх отримання. Але ми не перерахуємо жодного траншу до тих пір, поки не побачимо в Києві щирого прагнення виправити ситуацію, - підкреслив співрозмовник в ЄК. - Ми можемо чекати тижні, місяці, навіть роки. Хоча я сподіваюся, обмежиться декількома місяцями".
Радник президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації президента Андрій Гончарук запевнив, що в адміністрації знають про зупинку бюджетної підтримки ЄС. "Це чималі гроші, вони потрібні Україні, і нам неприємно, що програма призупинена. Президент доручив голові Міністерства фінансів Валерію Хорошковському розбиратися в ситуації. Винні будуть покарані", - заявив пан Гончарук, додавши, що в рішенні ЄК він "бачить лише технічне, а не політичне підґрунтя".
У той же час в представництві ЄС в Україні відзначають, що для вирішення цієї проблеми Київ мусить зробити не тільки технічні, але і політичні кроки, зокрема, затвердивши необхідні законопроекти. В офіційному коментарі, який представництво направило у відповідь на запит, йдеться, що "програми будуть перебувати в стані перегляду, поки уряд не наведе порядок в сферах управління державним фінансуванням, макроекономічній стабільності і в специфічних питаннях, пов'язаних з законом "Про державну службу"".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас