Експерт: Росія і Китай більше не відносяться до країн, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія і Китай більше не відносяться до країн, що розвиваються

Казна та Політика
1222
Прогнози аналітиків не обіцяють економіці Заходу в 2012 році нічого хорошого: загроза рецесії в Європі, туманні перспективи розвитку США. На цьому тлі досить високі темпи зростання ВВП країн, що розвиваються, дають підстави вважати, що їх частка в світовій економіці буде збільшуватися швидше, ніж прогнозувалося раніше. На думку глави Goldman Sachs Asset Management Джима О'Ніла, який колись придумав термін BRIC, традиційний поділ держав на економічно розвинені і такі, що розвиваються, вже застарів, пише "РБК daily".
"Китай, Росія, Індія, Бразилія, Туреччина, Мексика, Південна Корея та Індонезія більше не відносяться до країн, що розвиваються", - вважає пан О'Ніл. Ці ринки, які поки що, однак, не можна віднести і до індустріальних держав, він пропонує назвати Growth 8. На думку О'Ніла, сукупний ВВП цих восьми країн до 2020 року буде складати близько третину світової економіки. На частку групи G7 - Німеччини, США, Японії, Великобританії, Канади, Франції та Італії - припаде трохи більше 40%.
"Частка країн у загальному обсязі зростання світової економіки продовжить збільшуватися. Більше того, буде зростати не тільки їх внесок в загальносвітове зростання, а й вплив на світові фінансові ринки. Крім того, у них є серйозний нереалізований потенціал - це роль регіональних і резервних валют, яка поки ще не розкрита, але буде мати винятково важливе значення в майбутньому", - згоден головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволик.
На його думку, в першу чергу, високі можливості країн, що входять в класичну четвірку BRIC. "Цьому сприяють розвиток інфраструктури, зростання інвестицій, споживання, розширення рядів середнього класу (особливо в Китаї), більш швидке, порівняно з іншими регіонами, зростання інвестицій в основний капітал компаній, - сказав Лісоволик "РБК daily". - У найближче десятиліття вони продовжать випереджати темпи зростання економік розвинених країн. Такі країни, як Туреччина, Мексика і Південна Корея, можуть бути віднесені до цього ж порядку. У багатьох випадках вони збігаються за основними макрокатегоріями, приміром, потенціалом зростання інвестицій, демографії".
Growth 8, звичайно, не буде претендувати на роль формальної організації. Це всього лише визнання того факту, що все більше країн, що розвиваються, за низкою параметрів наблизилися до західних економік. Сьогодні можна виділити як мінімум два фінансово-економічні показники, за якими вони вже випереджають G7. По-перше, це темпи зростання ВВП. За прогнозом JP Morgan, в 2012 році зростання країн, що розвиваються, складе 4,6%, тоді як Європу очікує рецесія, а США - підйом лише на 1,8%. "Поточне уповільнення глобальної економіки може негативно позначитися на зростанні цих країн, що розвиваються, проте все це буде носити короткостроковий характер. Щось подібне ми вже бачили в рамках попередньої кризи", - підтвердив "РБК daily" головний глобальний економіст Capital Economics Джуліан Джессоп.
По-друге, країни, що розвиваються, можуть похвалитися низьким рівнем держборгу. Згідно з даними МВФ, у 2011 році заборгованість індустріальних країн досягла 104%, а тих, що розвиваються - всього лише 36%, до того ж останні є основними кредиторами перших, зазначає німецька Handelsblatt.
Багато аналітиків також звертають увагу на потенціал фондових ринків країн, що розвиваються. "Вони ростуть, як і раніше, в три рази швидше від індустріальних держав, що раніше чи пізніше відіб'ється на доходах і курсах акцій місцевих компаній", - відзначає фондовий менеджер Franklin Templeton Investments Марк Мобіус. За його словами, протягом восьми з останніх десяти років ринки показали більш високі результати, ніж розвинені, і немає причин, через які ця тенденція повинна змінитися.
Проте охочим вкластися в Growth 8 необхідно враховувати серйозні ризики, попереджає Handelsblatt. Головні з них - інфляція і геополітичні проблеми. Багатьом країнам, що розвиваються, в першу чергу Китаю, вже загрожує перегрів економіки. Так, Піднебесна змушена контролювати зростання, щоб тримати в шорах інфляцію і можливі бульбашки (на ринку нерухомості та фондовому ринку). Політичні потрясіння, такі як озброєні конфлікти і зміна урядів, також можуть мати помітний вплив на фондові ринки і темпи зростання ВВП Growth 8.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас